Jdi na obsah Jdi na menu
 


Diskutujte nad tím, co vás zajímá:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Re: Re: Můj VS a operace ve FNKV

(Vendy, 24. 12. 2017 1:03)

Dekuji za odpověď, me čeká operace u stejneho pana doktora tak doufam ze dopadne stejne dobre :-)

Neurovaskularny konflikt

(Katarina, 17. 11. 2017 9:46)

Dobrý deň pán Doktor,
chcem sa spýtat na MR mozgu nám potvrdený neurovaskularny konflikt vľavo. Môže mi spôsobovať, že mi trhá na ľavým uchom akoby tik a tiež v levom očnom viecku. Mávam aj závrate. Vyriešila by to operácia? Je to náročná operácia?

Ďakujem pekne ta odpoved

Re: Neurovaskularny konflikt

(Martin, 27. 11. 2017 22:00)

Dobrý den,
z toho co popisujete by o syndrom komprese nervů cévní kličkou mohlo jít. K upřesnění je nutné dobře zhodnotit MRI. Každý z nás má nervy a cévy, které josu ve vzájemném kontaktu - dotýkají se. jen naprosto vzácně céva na nerv/nervy opravdu tlačí (komprimuje je) a to ještě v místě, kde dochází k vzniku patologické aktivity, která se projevuje poruchou funkce nervu (např.lícní nerv záškuby obličeje, trojklanný nerv - úporné šlehavé bolesti-neuralgie, sluchově-rovnovážný nerv - záchvatovitá polohově vázaná závrať/porucha sluchu/ušní šelest, jazyko-hltanvý nerv - neuralgie v oblasti patra a hltanu, bloudivý nerv - vzácná příčina vysokého krevního tlaku).
Ve všech případech musí bát nález v MRI korelován s objektivním vyšetřením pomocí elektrofyziologických testů.
Osobně v diagnostice dále používáme tzv. Carbmazepinový test, kdy nasadím lék carabamazepin a pokud obtíže ustanou je tato diagnóza založená na zhodnocení obtíží, MRI a funkčních testech, více než pravděpodobná. Řešením pak může být jednak dlouhodobé užívání léku nebo ev. chirurgický zákrok (tzv. mikrovaskulární dekomprese) vedoucí ke zrušení komprese/patologického kontaktu cévy s nervem.
Tyto operace mají svá specifika, takže jsou složité, především pro vzácnost. Pokud vše proběhne nekomplikovaně, je naopak průběh pro pacienta velmi dobrý a rcyhlý.

Re: Re: Neurovaskularny konflikt

(Katarina, 28. 11. 2017 20:54)

Pán Doktor,
ďakujem veľmi pekne za odpoved.

Operace

(Liběna, 5. 11. 2017 17:30)

Dobrý den. Taky bych na těchto stránkách ráda napsala svoji zkušenost s operací neurinomu akustiku. Chtěla bych touto cestou povzbudit a dodat odvahu všem, které tato operace čeká. Já byla operovaná v pondělí, do úterního rána ARO, pak převoz na JIP, ve středu už jsem si sama došla na wc, sedala po chvilkách do křesla, ve čtvrtek jsem se přesunula na normální pokoj a v pondělí ráno už jsem mířila směr domov!

Re: Operace II.část

(Liběna, 5. 11. 2017 17:51)

Bohužel se mi odeslala jen polovina textu, tak posílám druhou

Re: Operace

(Liběna, 5. 11. 2017 18:25)

Moje největší štěstí v neštěstí však bylo, když mě doktor, který NA diagnostikoval, objednal k doc Chovancovi do FNKV.
Po prvním setkání jsem věřila, že vše zvládnu. S takovým přístupem lékaře jsem se nikdy dřív nesetkala. Empatický, milý, vstřícný, profesionální ... (výčet slov by byl nekonečný)! A tady si dovolím použít přísloví: "Jaký pán takový krám."

Re: Re: Operace

(Liběna, 5. 11. 2017 18:34)

Mám v mobilu asi šotka

Re: Operace

(Pety, 13. 11. 2017 21:50)

Liběno prosím jak velký jste měla nádor? Máte po operaci nějaké následky? Musí se při operaci vyholit hlava? Moc děkuji za odpověď.

Re: Re: Operace

(Liběna, 27. 11. 2017 15:30)

Dobrý den! Nádor byl velký 2,7 cm. Vlasy se ve fnkv holí jen v místě zákroku

schwanom

(Oli, 14.10.2017, 14. 10. 2017 19:34)

Moje zkušenost
31.5.2017 jsem podstoupila operaci v Motole u prof. Zvěřiny. Operace proběhla v pořádku, a první dny po operaci vše fungovalo. Pak mi dělali punkci a dávali tlakový obvaz a to celkem 3x. Po druhé punkci mi ochrnul licní nerv. Z nemocnice jsem byla propuštěna po třech týdnech. Tělo vyžadovalo hodně spánku, ale kromě parézy licního nervu jsem se cítila celkem dobře. Na ucho neslyším, v uchu lehce šumí, ale nedělá to potíže, hlava občas bolí. Zpočátku nebylo možné cokoli udělat v předklonu, to hlava začala strašně bolet. Celý srpen jsem byla na lůžkové rehabilitaci kvůli licnímu nervu, ten mi z hodnocení 0, tj. bez pohybu upravili na cca 3. Jizva na hlavě se hojila až do konce srpna. Jizvu stále masíruji, stále uvolňuji krk, masíruji i celou tvář. Oko se již hýbe i když ne zcela, Mast na oko používám stále. Od poloviny září chodím do práce. Jezdím na kole, řídím auto. Celkem to zvládám. Jiné problémy (motání, závratě, velké bolesti hlavy atd.) nemám. Děkuji prof. Zvěřinovi a přeji jeho žákům, aby se jim v práci dařilo a měli jen samé spokojené pacienty.

schwanom

(Eva, 5. 10. 2017 12:53)

Dobrý den pane doktore, před dvěma měsíci mně našli schwanom o vel. 8x7x6 mm, jelikož mně odvezli na Bulovku s velkým zvracením a motáním, tak než zjistili od čeho to je dostávala jsem infuze a léky, po zjištění že se jedná o schwanom mně převedli do Střešovické nemocnice k dr. Masopustovi. Ten mně doporučil sledování a kontrolní MR za půl roku. Vím, že se tady píše, že je lepší sledování, ale mně se teď motá hlava, že si večer nemůžu pořádně lehnout a zavřít oči, jsem jak na kolotoči. Když mně propouštěli z nemocnice, dobírala jsem léky a cítila jsem se celkem dobře. Nedají se předepsat nějaké léky, aby to motání nebylo tak velké? Sluch mám v pořádku, jen to motání, od kterého se mně pak zvedá žaludek. Děkuji za odpověď.

Re: schwanom

(Martin, 10. 10. 2017 21:20)

V návaznosti na tom co píšete,
se spíše domnívám, že pokud trpíte závratí, jste kandidátkou k operačnímu řešení a nebo pokusu o ovlivnění závrativých obtíží léky. Tyto obtíže prakticky nikdy spontánně nevymizí a asi Vás budou nadále omezovat. V centru zájmu jste Vy, ne nádorek..
Podle velikosti bych usuzoval, že ideálním řešení by mohla být operace subtemporálním přístupem, která dává šanci na zachování sluchu a lícního nervua odstranění nádorku.
Alternativou by mohla být léčba aplikací léku do ucha - kortikoidu s cílem obnovit funkci nebo genatmicinu s cílm funkci eliminovat.
Jde tedy o to zda máte zánikovou nebo iritační poruchu t.j. zda je ucho/rovnovážný nerv nádorem oslaben nebo jen drážděn.
Pokud máte zájem, nabízím také osobní konzultaci (chovanec.orl@gmail.com).

Martin Chovanec

Recidiva neurinomu

(Tereza, 26. 9. 2017 20:58)

Dobry den, jsem 7 let po operaci neurinomu na levé straně, který byl 4cm velký. Neslyšim na ucho a mám částečnou paresu obličeje. Byla jsem operovaná v Brně. Nádor me začal znovu pomalu růst, nyni je do 1 cm. Navrhují mě ozáření s tim, že je zde riziko poškození licniho nervu. Mám z toho strach. Neporadil by mi někdo co s tím? Co by bylo nejlepší?
Děkuji Tereza.

Re: Recidiva neurinomu

(Martin, 10. 10. 2017 21:11)

Dobrý večer,
je jasné, že bude nutné nějaký aktivní postup zvolit - operacovat nebo ozařovat.
Vše závisí na těchto faktorech: kolik Vám je let, kde je proces umístěn (v kosti nebo při mozku) a nakonec a to je nejdůležitější, jaká rizika akceptujete.
Pokud máte zájem, nabízím ev. osobní konzultaci (chovanec.orl@gmail.com).

Martin Chovanec

Děkuji pane doktore ...

(Zuzka, 31. 5. 2016 15:51)

Dobrý den, pane doktore,
děkuji Vám moc za Vaše vysvětlení. Nevím, jaký způsob operatéři zvolí, samozřejmě bych si přála pro maminku ten šetrnější ("přes ucho"). Možná, že jí to pan profesor Zvěřina říkal, ale ona byla a stále je z té diagnózy v takovém psychickém "šoku", že si toho moc nepamatuje. Jisté je, že za týden jede na aplikaci Gentamycinu do ucha, ale z toho asi nelze operační přístup vyvodit.
Ještě jednou moc děkuji.
Škoda, že už nejste v Motole, četla jsem tu Vás jen a jen samou chválu :-).
Hezký den.
Zuzka

P.S. Děkuji za všechny, kterým tady ochotně odpovídáte.

Re: Děkuji pane doktore ...

(Martin, 5. 6. 2016 23:27)

Dobrý den,
děkuji za Vaše slova.. To se často stává, že při seznámení s nálezem a návrhem složité operace, člověk často ledacos zapomene. Nicméně předpokládám, že půjde o postup za uchem. Prof. Zvěřina je na tento postup expert a má s ním nejlepší zkušenosti, proto jej preferuje. Mamince držím palce ať vše dopadne na výbornou!

Re: Děkuji pane doktore ...

(liběna, 9. 6. 2017 0:27)

Dobrý večer! Za týden mne čeká aplikace Gentamycinu do ucha a vubec nevim, co mam vlastně očekávat a tak mne trochu obchází strach. Rada bych šla na zákrok trošku méně vyděšená :-) Potěší mme někdo? Děkuji

Re: Děkuji pane doktore ...

(liběna, 9. 6. 2017 0:28)

Dobrý večer! Za týden mne čeká aplikace Gentamycinu do ucha a vubec nevim, co mam vlastně očekávat a tak mne trochu obchází strach. Rada bych šla na zákrok trošku méně vyděšená :-) Potěší mme někdo? Děkuji

Re: Re: Děkuji pane doktore ...

(Martin, 11. 6. 2017 21:02)

Nebojte, nejde o velmi náročný zákrok. Lze ho provádět ambulantně nebo s jednodenní hospitalizací. Lékař vám znecitliví bubínek přiložením vatičky s anestetikemna dobu cca. 2-5 minut. Po znecitlivění se vpíchne tenkou jehlou cca. 1-2 ml léku (gentamicinu) do prostoru za bubínkem t.j. do středního ucha. A s takto aplikovaným lékem musíte (bez polykání a mluevní) cca. 30 minut ležet. Tak může přestoupit v malém množství z ucha středního do ucha vnitřního. Tanto postup se opakuje 3x. Nečekejte žádnou zásadní betzprostřední změnu. Vpíchnutí je nepříjemné a stejně tak tlak v uchu v době aplikace léku do středouší. Vzácně lék ve středouší dráždí sliznici, což se projeví pálením v uchu. Vzácně si lidé po aplikaci berou léky na bolest, ale ty nejběžnější jako je Paralen. Středouší je po aplikacích léku zvlhlé, je maličká dírka v bubínku - proto přechodně hůře slyší. Zhoršení sluchu po aplikacích je výjimkou (v cca. 7%). Raritně se může dostavit v řádech dnů rotační závrať. Naopak většina pacientů udává v řádech 3-4 dnů zhoršení stability - více plavou v prostoru. Jde vlastně o chtěný stav. V naprosté většině případů se tento stav v řádech dnů až cca. 2 týdnů upraví. Obdobně raritní je zhoršení šelestu v uchu.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

následující »



 

 

 
Valid CSS!