Jdi na obsah Jdi na menu
 


Diskutujte nad tím, co vás zajímá:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: bolesti??

(Jakub, 7. 6. 2012 12:35)

Příznaky mohou být u každého pacienta trochu odlišné. Osobně bych doporučil návštěvu lékaře, nejlépe specializovaného oddělení jako je ORL v Motole, kde by Vám mohli odborně pomoci. Na tomto fóru se i přes návštěvy některých lékařů, zdržují spíše laici a v případě tak vážného podezření bych se určitě obracel na skutečné odoborníky. Příznaky, které popisujete by mohly souviset s postižením lícního nervu, který s problematikou VS souvisí. Konktakty na odborníky nebo pracoviště, kde by Vám mohli pomoci, najdete v kontaktech v menu na levé stránce obrazovky :)

Re: Re: bolesti??

(Martin, 7. 6. 2012 22:20)

Vážená Šárko,
jsou různé důvody k bolestem hlavy a obličeje ve vztahu ke schwannomu. Z Vašeho dotazu není jasné, zda Vám byl schwannom diagnostikován a máte tyto obtíže, nebo zda se pro své obtíže schwannomu obáváte. Obecně lze říci, že velké schwannomy nad cca. 2.5-3 cm, mohou trojklaný nerv utlačovat a neuralgii vyvolávat.

Re: Re: Re: bolesti??

(šárka, 8. 6. 2012 16:50)

pro Marina-schwannom mi byl diagnostikován NMR 1x1,5 cm,na EP poškozen sluch nerv .- zatím bez poruch sluchu /dle audio/.Týden před rezonancí začala tvář bolet,bolesti a škubání až v uchu a ve spánk. kosti,bolest šla až před přední zuby v dolní čelisti. dle MR nádor v kontaktu i s lísním nervem ,nicméně paréza nebyla.
Nevíám můžu vydržet čekat na termín 2-3 měsíce -bez analgetik nemůžu vůbec fungovat/Novalgin po 6 hodinách/

Re: Re: Re: Re: bolesti??

(Martin, 10. 6. 2012 22:09)

Vážená Šárko, děkuji za doplňující informace. Pokud jsou všechny údaje - především popis provedené MRI - správné, je relativně méně pravděpodobné, že obtíže by pocházeli právě od vestibulárního schwannomu. Nádor velikosti 1x1.5cm by logicky neměl být vůbec v kontaktu s trojklaným nervem a vyvolávat tedy jeho dráždění. Bylo by to také zjevné na MRI, která jak chápu byla provedena až po vzniku obtíží. Na druhou stranu by nádor mohl vytlačit některou z okolních cév do přímého kontaktu s trojklaným nervem a vyvolávat tak záchvatovité bolesti. Taková bolest má často spoušťovou oblast (např. při dotyku určitého místa na tváři ji vyvoláte). Jiným z vysvětlení je dráždění lícního nervu - ten je v kontaktu s vestibulárním schwannomem vždy. Bolesti původu z lícního nervu tzv. neuralgie jsou naprosto raritní záležitostí. Je třeba také zvážit možnost jiných typů nádoru než je vestibulární schwannom. Především těch, které jsou bolestí častěji provázeny. Stejně tak za klíčové považuji vyloučení zcela jiné příčiny bolestí v obličeji (zubní, ušní, z dutin apodobně).


nádor nebo cysta???

(jarka, 6. 6. 2012 9:36)

Dobrý den,je možné,že neurinom na MR si může lékař splést se zánětem nebo s cystou???A kolik MR jste absolvovali do operace???Jen tu jednu,která vedla k diagnoze???Provádí se jako součást vyšetření i lumb. punkce s vyšetřením likvoru??? Děkuji za odpovědi

Re: nádor nebo cysta???

(Jakub , 7. 6. 2012 12:30)

Ahoj Jarko, nejsem lékař, ale magnetickou rezonanci jsem před operací absolvoval jednu a myslím, že snad ani žádná další třeba nebyla.. Také žádnou lumbální punkci nebylo třeba dělat. Vestibulární schwannom je celkem pevně ohraničený nádor, myslím, že by v takovém případě neměla ani smysl.

Re: nádor nebo cysta???

(Martin, 7. 6. 2012 22:53)

Vážená Jarko,
k Vašemu dotazu lze uvést, že vyšetření MRI není fotografie - výsledkem je zobrazení dějů vznikajících při expozici látek silnému elektromagnetickému poli. Jsme tak schopni vidět prakticky kamkoliv v těle. Toto zobrazení v žádném případě neříká, co přesně se v těle odehrává. Dva zcela odlišné procesy mohou dávat velmi obdobný výsledek - obraz v MRI. Jako příklad uvedu např. obdobný nález při velmi drobném nádoru na sluchově rovnovážném nervu a prosáknutí nervu při jeho pouhém zánětlivém postižení (dokonce i obtíže jsou schodné). Stran cyst může být někdy obtížné odlišit nádorovou cystu (dutina uvnitř nádoru, často na jeho okraji) a tzv. arachnoidální cystu, kdy se v okolí nádoru hromadí mozkomíšní mok. V neposlední řadě je nutné uvést, že existují raritní diagnózy, o kterých lékaři vůbec neví, nebo je ještě nikdy neviděli, dokonce i takové, se kterými se nikdy nesetkali a nebo dokonce nebyli ještě doposud popsány. Sám schwannom je vlastně relativně vzácné onemocnění. I proto je dobré nejasné nebo složité věci konzultovat se specialisty a někdy třeba i na více místech.

nové stránky věnované vestibulárnímu schwannomu

(Amir, 3. 6. 2012 11:21)

Dobrý den,

právě jsme zprovoznili nové stránky pod adresou http://vestibularni-schwannom.nchusti.cz/. Zatím jde o zkušební provoz, na e-mailu tam uvedeném uvítáme podněty i dotazy k tématu i ke vzhledu a obsahu stránek.

BAHA

(zdenka, 13. 11. 2011 10:21)

Ahoj všichni. Chci se zeptat vás, kdo máte BAHA sluchadla, jak jste s nimi spokojení. Můj pan doktor mi sluchadlo nabízí a za pár dnů si mám jít vyzvednout testovací verzi. Přečetla jsem tady v diskusi všechny příspěvky týkající se této problematiky a nemám se s kým poradit...Ráda bych se zeptala na takové praktické věci, třeba jestli se dá ležet na té straně se sluchadlem, jestli to netlačí, jestli můžu mít krabičku přikrytou vlasy, co to dělá ve větru, a taky jestli to nevadí když bych si barvila vlasy, no a co čepice a čelenky v zimě? A kolik se vlastně za sluchadlo platí? Mám těch otázek moc a tak bych uvítala každou informaci. Jsem rok po zákroku gamma nožem a jednostranná hluchota mi stále dost vadí, musím ještě nějaký rok vydržet v zaměstnání a občas to bývá dost náročné.Zdravím všechny . Zdenka

Re: BAHA

(Markéta, 15. 11. 2011 21:18)

Zdenko, na vse se rozhodne vyptejte lekare, ktery vam bude pujcovat testovaci verzi BAHA.
JInak mi nekteri rikali, ze cepice prave nosit nelze a ze nekdy trochu rusi sustici vlasy nebo vitr. A kdosi tu psal, ze je zklamany z prostoroveho slyseni - ze to moc nepomaha. Tak nevim.

Re: BAHA

(Sylva, 23. 11. 2011 20:49)

Pojďte na náš facebook,můžete-li,tam se dozvíte vše...pakliže s ním nekamarádíte,napište,dám Vám pár informací,jsem šťatná nositelka tohoto implantátu už od dubna

Re: Re: BAHA

(Sylvě, 25. 11. 2011 17:10)

Sylvo, na facebook moc nechodím, mohla byste se mi, prosím, ozvat na vaclazde@seznam.cz? Budu se těšit. Zdenka

Re: Re: BAHA

(Lidka, 25. 5. 2012 22:32)

Hezký den, má 5-letá dcera nosí od svých 7 měsíců Baha sluchadlo na čelence. Můžete se mi ozvat na mail? Měla bych pár dotazů. Děkuji.
Lidka lidpetzavináčseznam.cz

Do práce?

(irena, 4. 5. 2012 12:22)

Lidičky, mám dotaz. Byla jsem v Motole operována 8.2.,propuštěna 27.2. Výrazné problémy jsem neměla. Mírná paréza levé poloviny obličeje, ale to jsem docela zvládla. Ztráta sluchu na levé straně 80%, v součtu to dělá asi 20%. Stále jsem v pracovní neschopnosti a nevím, zda už je čas ji ukončit. Pracuji v kanceláři téměř celou směnu s počítačem. Občas mi při koukání na monitor začne slzet levé oko a musím práci ukončit. Asi to bude hodně individuální, ale přesto prosím o info, za jak dlouho jste si troufli vrátit se zpátky do pracovního procesu.
Děkuji.

pooperační komplikace

(Marie , 11. 4. 2012 11:28)

Dobrý den,
prosím vás, nemáte někdo zkušenosti s problémem po operaci - výtok mozkomíšního moku nosem.
Neteř byla operována (pro VS - 3,5 cm) 2.4.2012 a včera nastala tato komplikace. Opět jí dělali nějakou operaci a nesmí z lůžka. Předtím již chodila a těšila se na převoz blíže k domovu. Operace trvala asi 9 hodin, lícní nerv nebyl poškozen. Je ale velice slabá, hodně zhubla.
Děkuji za odpověď.

Re: pooperační komplikace

(Lucka, 11. 4. 2012 21:14)

Dobrý den Marie,
myslím, že se s touto komplikací několik z nás setkalo a jistě se někdo ozve. Já Vám píšu jen abych Vás trochu povzbudila. Vzpomínám si živě, jak strašné bylo to čekání pro mou rodinu. Musíte tomu dát trochu času. Taky jsem v nemocnici hodně rychle zhubla a nebyl na mě pěkný pohled, ale věřte, že se to nejhorší přes člověka přežene až překvapivě rychle a pak to už jde zase nahoru a optimističtěji, protože už před sebou netáhnete toho strašáka očekávané operace. Přeji Vám hodně sil a Vaší neteři rychlé zotavení.
Lucka

Re: pooperační komplikace

(Lenka, 16. 4. 2012 11:03)

Dobrý den Marie, bohužel jsem si Vašeho příspěvku všimla až teď, předpokládám že Vaše neteř je na tom už podstatně lépe. Stalo se mi to samé, mok mi jen začal kapat z nosu o něco dříve. Také jsem musela na druhou operaci, po 14 dnech, už jsem byla na normálním pokoji, takže se mi pobyt prodloužil. Za 3 týdny jsem zhubla 10kg, také jsem nesměla z postele. Ale po druhé operaci jsem se cítila jak už dlouho ne a začala jsem rychle nabírat síly i kg :-) Operace se povedla a já mohla po určité době domů. Pevně věřím že už je Vaše neteř v pořádku doma, případně je alespoń blíže domovu.

Re: pooperační komplikace

(Sylva, 16. 4. 2012 18:58)

Dobrý den Marie,já měla operaci delší,stejné komplikace,zhubla jsem taky hodně,ale nebojte,všechno bude fajn, i když to teď nevypadá.Jsem po operaci rok a půl,běhám jak čamrda a na operaci jsem už dááávno zapomněla.Hlavu vzhůru a myslet pozitivně:-)

Re: pooperační komplikace

(Markéta, 16. 4. 2012 23:37)

Dobry den, i ja zhubla, ale to se rychle dozene, a mok mi z nosu take vytekal, ale ne takove mnozstvi, ze by se to muselo resit operaci, samo se po par dnech vytekani zastavilo

operace

(Anita, 9. 4. 2012 20:51)

Moc Vás všechny zdravím a děkuji Vám za Vaše odpovědi a názory.
Jsem opravdu mile překvapená, že lidé které neznám mi věnují svůj čas mi napsat pár povzbudivých slov, užitečných rad a názorů. Zcela upřímně Vám všem za to děkuji.Dospěla jsem k názoru, že hned zítra zavolám do FN Motol na ORL pana prof. Betky a domluvím si konzultaci. I když jsem dostala doporučení na kliniku v HK, myslím si že se jedná předeším o mé zdraví a hlavu a tak mám právo volby, kterého lékaře si zvolím a kterému budu důvěřovat. Pročetla jsem na těchto stránkám mnoho Vašich příběhů a dospěla jsem k tomu, že zvolím motol.Tedy pokud budu mít štěstí a jako pacienta se mě ujmou. Děkuji Vám všem za podporu :) Anita Trutnov


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »



 

 

 
Valid CSS!