Jdi na obsah Jdi na menu
 


Porucha rovnováhy je typickým příznakem vestibulárního schwannomu. Ve většině případů se projevuje jako nejistota v prostoru a přibližně ve čtvrtině případů pacienti udávají rotační závrať (točení prostoru okolo pacienta).

Při operaci dochází k přerušení vestibulárního (rovnovážného) nervu. To dává pacientům naději, že dokáží předoperační rovnovážné potíže rehabilitovat. Rehabilitace poruchy rovnováhy, je proto nezbytnou součástí u všech pacientů po operaci vestibulárního schwannomu. Rehabilitaci zahajujeme co nejdříve v řádu 2-3 dnů po operaci pod vedením rehabilitačního pracovníka. Cílem této řízené rehabilitace je především co nejrychlejší opuštění lůžka, samostatná chůze a soběstačnost v běžných osobních úkonech (nejprve posazení do křesla na pokoji, poté chůze na WC a do sprchy).

Aby se ulehčila pacientům rehabilitace, lze u některých z nich aplikovat speciální látku do ucha (Gentamycin). Tím dojde k vyřazení funkce rovnovážného ústrojí na postižené straně a pacient tak může začít rehabilitovat poruchu rovnováhy již před operací. Uleví se jim tak v bezprostředním pooperačním období.

otn--42-of-114-.jpgNa ORL klinice v Motole je nyní nově možná rehabilitace pomocí virtuální reality, která pacienta cvičí ve zvládání některých problematických situací, jako například jízda autem, chůze mezi regály obchodů nebo například jízda na eskalátorech.

Pacienti jsou dále instruováni k tzv. „domácí rehabilitaci“ podle brožury, kterou pacienti provádějí ještě dle stavu 3-12 měsíců doma. Rovnováha se zpravidla zcela upraví do 2 – 3 měsíců a to do lepšího stavu, než před operací.

Kromě poruchy rovnováhy mohou pacienti před a po operaci trpět jednostranným šelestem (tinitus). Šelest jsou zvuky, pískoty, vrzoty, skřípaní, které vnímá pacient v uchu nebo v hlavě aniž by byl přítomný zevní zdroj. Šelest u pacientů s vestibulárním schwannomem vzniká v důsledku tlaku nádoru na VIII. hlavový nerv. Nicméně pouze asi 1% pacientů, které trápí pouze šelest, mají též vestibulární schwannom. Léčba šelestu u pacientů s vestibulárním schwannomem závisí na celé řadě faktorů. V léčbě se uplatňují jak farmakologické tak přístupy nefarmakologické. I zde má z jednotlivých léčebných postupů největší úspěšnost operace. Nicméně zde je třeba vždy dát do souvislosti šelest, sluch pacienta a strategii pro zachování sluchu.

otn--15-of-114-.jpg

 

 
 

 

 
Valid CSS!