Jdi na obsah Jdi na menu
 


U části pacientů, kteří přicházejí do ambulance lékaře s diagnostikovaným vestibulárním schwannomem již nádor dále neroste. Díky tomu lze tyto pacientů zpočátku jen sledovat. V případě, že nádor roste, působí významné potíže a nebo je veliký, je možné uvažovat o aktivní léčbě.

U pacienta s vestibulárním schwannomem jsou možné v zásadě 3 postupy:

1) Sledování (odborně wait and scan):

U pacientů jsou v pravidelných intervalech prováděny magnetická rezonance a vyšetření sluchu. U starších pacientů je růst nádoru méně častý. U mladších pacientů je naopak růst nádoru více pravděpodobný často sami pacienti preferují aktivní léčbu již v době diagnózy. Výhodou včasného aktivního řešení je větší šance na zachování sluchu.

 

2) Operace:

Standardem je mikrochirurgické, nejlépe úplné odstranění vestibulárního schwannomu. Nejčastěji jsou k operaci indikováni pacienti s rychle rostoucími nebo velkými nádory.

Specializovaná pracoviště v ČR nabízí pacientům více operačních přístupů podle velikosti nádoru a kvality sluchu (retrosigmoidní, translabyrintární, subtemporální)

U některých pacientů s vestibulárním schwannomem, kteří mají ještě zachovaný sluch, je možný pokus o jeho zachování. Chirurgovi v těchto případech pomáhá speciální monitorovací zařízení, které v průběhu operace dává informaci, v jakém stavu sluch je.

 

3) Ozařování, stereoradiochirurgie:

Ozáření zpravidla zastavuje růst nádoru, je tedy nejvhodnější pro pomalu rostoucí nádory, které nepřesahují svou velikostí 25 mm. V naší republice jsou největší zkušenosti s ozařováním Leksellovým gama nožem.

 
 

 

 
Valid CSS!