Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 3. 2010

Archiv diskuse za rok 2009 1/2

aktuální diskusi můžete sledovat ZDE


Claire (Bara, 31. 05. 2009 20:02)

Claire, jsi hodná, že sis na nás vzpomněla.pozdravuj bráchy a držte se

4 a půl měsíce po operaci (Barbora, 31. 05. 2009 19:13)

Ahoj všichni, pár týdnů, jsem neměla čas sem nakouknout, a teď nestačím vše číst, je hrozné kolik lidí přibývá s touto nemocí, na druhou stranu, vím že máme výborný tým doktorů v nemocnici v Motole, takže je tu velká naděje na úplné uzdravení.Tatínek má 4 měs. po operaci a skoro je všechno jako dřív.myslím že i na tu hluchotu postiženého ucha si zvykl, chodí na rehabilitace a co jediné ho trapí je oko které mu bud hodně slzí nebo vůbec.minulý týden byl na MR a má vše v pořádku.Vždycky když čtu příspěvky vás všech hrnou se mi slzy do očí, jsem šťastná že je to za náma.Držím palce všem tady.a děkuji panu Dr. Chovanci, po celou dobu psychicky podporoval tatínka i naší celou rodinu.Hodně štěsíčka a zdraví všem

Sarce (Helena, 30. 05. 2009 19:47)

Sarko drzim Vam pesticky do nasledujicich dni, at vse dopadne co nejlepe!

Hance (Helena, 30. 05. 2009 19:45)

Hani je strasne moc fajn, ze se na tvari Vasi dcery objevily slzicky stesti. Preji Vam mnoho stesti!

hance (Honza , 29. 05. 2009 22:21)

moc rád ctu tyto dobre zprávy,moc držím palce ať jste co nejdříve doma...

Šárce (Hana, 29. 05. 2009 21:07)

Šárko tak at´vám vše dopadne co nejlépe, a nejspíš se tam potkáme. Dceru dnes převezli po 15ti dnech z JIP na standartní pokoj, je na pokoji č 8, vy budete do středy rána taky na tom oddělení. Ve středu odpoledne ji sundali obvazy z hlavy, ještě ji tekl ten moz. mok, a tak se ji hodně ulevilo, a včera ji vyndali tu trubičku z krku, tak už pak i začla po tak dlouhé době mluvit, sice chraplavě, ale až brečela radostí, protože si myslela že už ani mluvit nebude, pořád jen psala...stále ale dusivě kašle. V žaludku má ale od úterý hadičku na umělou výživu, kterou ji museli zavést, a s kterou pojede domů.... měla ji před tím v nosu. Může to tam mít i půl roku, ale to doufám že nebude, zkouší už si jídlo zavést sama do žaludku, a asi dost dlouho její chuťové buňky budou ošizeny, může jen pocucávat čaj. Už tu bude v nemocnici skoro měsíc, a nemůžem se dočkat až nás pustí domů...byla na tom psychicky hodně špatně, ale včera a dnes už byla konečně klidnější, už to byly ona.
Tak se taky držte, zvládnete to!!

Claire (Šárka, 27. 05. 2009 19:25)

Moc moc děkuji. V neděli už jedu do motola a ve středu na operaci. Tak snad to dopadne. Jsem moc ráda, že jdu zrovna do motola. Ještě jednou děkuji a až přijedu tak dám vědět.

pro lofo (Mirek-bratr Claire, 27. 05. 2009 11:51)

ahoj lofo, byl jsem také na operaci neurinomu letos v lednu. Musím říct, jak zde všichni píšou je to opravdu hodně velkej záběr pro člověka jak tělesně tak i duševně i určitě pro jeho nejbližší!! mrzí mě, že ti něco zase našli a rád bych doporučil tým odborníků v Motole - prof. Zvěřina a dr. CHovanec jsou to skutečně odborníci na svém místě. Jestli je to pro tebe aspoň trochu možné, určitě je kontaktuj. Nevím, kdes měl první operaci. Hodně zdraví a držím palce!!!

Barbore (Claire, 27. 05. 2009 10:45)

Baro, jak je na tom tatinek?

Sarce (Claire, 27. 05. 2009 10:44)

Sari,drzim moc moc palce, vsechno bude dobre, jak pisou ti, kteri jsou uz po operaci, chce to cas a velkou trpelivost. Uplne trnu, kdyz ctu radky Hanky, jak musi trpet, kdyz vidi dceru v pooperacnim stavu. Drzim palce vam i vsem ostatnim, kteri cekaji na operaci, jsou po operaci... Hodne zdravi!!!!!!

Pro Hanku (Helena, 19. 05. 2009 20:41)

Dobry vecer. Hani preji Vasi Monce mnoho stesticka.

Hance (Martina L., 19. 05. 2009 18:09)

Paní Hanko, moc děkuji za zprávy o vaší dcerce, asi se to nepíše lehce, je to strašný co si musí tak mladá vytrpět, a ještě musí stále bojovat. Ale je mladá určitě to zvládne, moc na vás a vaši dceru myslíme a pevně věříme, že se vše vyléčí a na to špatné rychle zapomene. Chce to jen více času. Přejeme hodně sil a štěstí.

neurinom (lofo, 18. 05. 2009 16:50)

20.1.2009 boly 2 roky od operacie odvtedy som na invalidnom dochodku.V aprili som bol na MRI a zase tam mam nieco.Podstupil som dve plastiky trojklanneho nervu.Prajem hlavne ZDRAVIE

Operace dcery (Hana, 18. 05. 2009 16:38)

Děkuji předem všem,kteří drželi a drží mé dceři palce, která byla 6.5. na operaci.Na dotaz p.Martině jak operace dopadla...Byla hodně těžká, trvala přibližně od 8h-20.30h.Prý bývají nádory měkké, které jdou lépe odstranit a tvrdé, ty hůř. No a dcera měla tvrdý jak kámen. A co hůř, nebyl na sluchovém centru, ale hlasovém, což vše komplikovalo, protože téhle horší varianty se doktoři obávali. Museli ubrat kousek mozečku, lícní nerv zůstal neporušen.
Pro toho kdo šel na první navštěvu na ARO asi nemusím popisovat, jak je to těžký vidět na těch přístrojích a obvázaného - svého blízkého. Opravdu hrozné. Už reagovala, ale přitom byla stále mimo, brečela, pospávala, chrčela, další den se dusila ,kašlala. Na to nás ale upozornili a s tím se počítalo, protože to bylo na tom hlasovém centru, že tam to bude nejvíc zasaženo a bude trvat ještě dlouho, než bude vše jak má být. První den měla dcera obličej bez žádných změn i oko mrkalo, druhý měla pravou stranu oteklou, ale další den už v pořádku. Hrozilo ji kvůli toho dušení a kašli zavedení tracheostomie, tj. taková ta díra do krku a hadička na to dýchání. Bohužel druhý den po operaci v pátek večer ji museli tohle zavést, nezvládla sama polykat a stále to není v pořádku, takže v krku to má doposud.
Na ARU byla od středečního večera do čtvrtku příštího týdne - 8 dní, což jiní běžně 2-3 dny, na JIP ji dali ve čtvrtek odpoledne, na kterém už je 4 dny a ještě bude nejspíš dlouho. Den před tím než šla na JIP ji postavili na nohy. Z rány na hlavě, jak již psali pacienti, ji vytahovaly tu tekutinu, a včera ji tekl z ucha mozkomíšní mok, tak ji to nějak lepili a obvazovali.
Dnes 12 dní po operaci, snaží se chodit po oddělení, ale v krku má stále tu hadičku, influzi dostává taky hadičkama přes nos, pije i sama, ale občas ji to vyteče nosem. Problém je ještě ten že neumí sama polykat. Navíc má v krku nějakou infekci mi dnes řekl dr., takže ji píchají antibiotika, a pokud do 10ti dnů nezačne sama polykat, tak ji budou muset zavést do břicha sondu, aby se ten krk nějakým způsobem hojil. Vlastně už 12 dní nepromluvila ani slovo, a když zvedne mobil, tak mluvím do ticha, jen nehtem poklepe že rozumí. Na operované ucho snad i trochu slyší, má v něm nějaké zvuky , ale to je samozřejmé. V noci nemůže spát. Dnes mi řekl dr.,že nejspíš 14 dní minimálně tam ještě bude, což je pro dceru , která už tak na tom není psychicky dobře, hodně špatná zpráva. Počítala, že už tento týden - 14 dní po operaci by mohla jít domů jako jiní pacienti, ale bohužel musí ještě vydržet, nedá se nic dělat, hlavně ať je vše v pořádku a doléčené do konce. Kdyby dceru operovali doktoři v Ostravě, tak jejich plánovaným postupem by vše dopadlo hrozně, půlku nádoru chtěli odebrat a druhou pod gama, který by prý tak tvrdý nádor nespálil jen okolní tkáně, a druhá operace by byla nezbytná, a navíc s malým procentem na kompletní uzdravení. Takže ještě jednou velké díky pánům doktorům Zvěřinovi, Betkovi a Chovanovi z Motole, věříme, že vše dobře dopadne, a že bude Monča za několik dní doma a zcela zdravá jako dřív. Dám vědět.
PS: A Martino máte pravdu, že člověk chtě nechtě do těchto stránek už vždycky nakoukne, je to ted´taková nějaká automatická samozřejmost, která už se nás bude týkat.

Hance (Martina, 18. 05. 2009 14:32)

Paní Hanko, nezlobte se , že se takhle ptám, ale stále sleduji tyto stránky, protože v rodině jsme měli taky tyhle starosti s tímhle nádorem, i když ne až takhle velkým, a čekám, jestli nenapíšete, jak dopadla operace vaší dcery a její následné léčení, jak se zotavuje, jestli už je doma nebo už se ji to krátí. I po vyléčení této nemoci se automaticky člověk stane stálým aktérem těchto stránek. Moc děkuji za informace a držíme palce v plné uzdravení.

pro Hanku (Denisa, 17. 05. 2009 23:10)

Vážená Haničko, náhodou jsem mrkla na tyto stránky a i když se neznáme, tak na Vás i Vaši dcerku myslím a moc držím palce, neztrácejte víru a uvidíte že vše dopadne dobře, vím že je to moc těžké,ale obě to zvládnete. Přeju Hodně sil Denisa Jandurová

pro Chrobkovou Soňu (Denisa Jandurová, 17. 05. 2009 23:04)

Vážená paní Chrobková, náhodou jsem se dostala na tyto stránky, pracuji pro firmu EVCO - evropské centrum odškodného. Zabýváme se tím, že pomáháme (finančně) lidem, kteří se stali účastníkem dopravní nehody a měli újmu nazdraví, vyzískat náležité odškodné, na které má ze zákona nárok, ale bohužel o tom většina lidí neví. Je to ze zákonné pojistky viníka.Je to bez vstupních poplatků. Pokud máte zájem o tuto finanční pomoc, nebo o další informace můžete mě kontaktovat na tel 732 505 016.
Přeji vám brzké uzdravení a hodně štěstí. Denisa Jandurová

Pro Petra (Helena, 15. 05. 2009 20:15)

Dobry den, tak jsem dnes hovorila s panem prof. Zverinou. Navrhl mne, ze bude nejlepsi zatim neoperovat ani neozarovat. Nador je pry maly, tak se bude sledovat, jak se bude do budoucna chovat. Na vysetreni jsem pozvana v puli rijna a MR az za rok. Tak se musim snazit, abych se opet vratila do normalu a prestala myslet na spatne veci. Musim jeste zatelefonovat Na Homolku, vcera mi prislo pozvani k hospitalizaci a naslednemu zakroku, presne za mesic. Ale po dnesni rozmluve s panem profesorem mam v hlave jasneji, takze nic nepodstoupim a budu cekat, jak mne osud bude prati.

Karlovi (Petr, 15. 05. 2009 17:35)

No jo my jsme ale nějaká hysterická urážlivka, tak jde vám o zdraví pacientů, nebo chcete trucovat...

Janě (Karel Novák, 15. 05. 2009 12:02)

Poděkujte paní Heleně a její negatívní reakci.

tinitus (Jana, 14. 05. 2009 17:37)

Mně trochu pomohl rybí olej. Četla jsem o tom na jedné americké diskusi, tak jsem to zkusila před pár měsíci a řekla bych, že těch dní, kdy je tinitus hnusný, mám míň. Nemyslím, že bych si to vsugerovala. Olej vyrábějí různé firmy. Já mám od firmy MedPharma Rybí olej forte 1000mg, pak je tam v tom ještě EPA 300 mg a DHA 200 mg. To EPA a DHA jsou nějaké zdraví prospěšné kyseliny. Zkuste to, když to nepomůže, určitě to neuškodí.

tinnitus (Honza, 14. 05. 2009 10:14)

náhodou nějaký prověřený recept na pískání po operaci někdo nemáte,já asi zešílím poslední týdny:(

homeopatikum (Jana, 14. 05. 2009 09:49)

Vypadá to, že nám Karel asi nic nepopíše. Proč asi?

Pro Karla (Lívia, 07. 05. 2009 20:28)

Můžete blíže popsat Vaši zkušenost s uvedeným homeopatikem při léčbě nádorů? Děkuji

Karel (Honza, 07. 05. 2009 13:22)

z čeho tak usuzujete,je to z vlastní zkušenosti?

Pro pana Karla (Helena, 06. 05. 2009 20:50)

Nemohu pochopit, jak NAM muzete napsat, ze budeme mit po problemu po uzivani tohoto leku. Myslim si, ze problem NAS nemocnych velice zjednodusujete.

Všem (Karel Novák, 06. 05. 2009 14:35)

Zkuste homeopatikum : Thuya occidentalis. Ta nádor rozpustí... a máte po problému.

Heleně (Honza, 06. 05. 2009 12:39)

No chce si mi říct jen ...já to říkal,ale on je každý názor i ten špatný k něčemu dobrý.V Motole vám určitě poradí a domluvíte se.Já se rozhodl čekat a bylo to v pořádku.

Pro Hanku (Helena , 06. 05. 2009 12:17)

Hani myslim na Vas a na Vasi dcerku,z celeho srdce preji,co nejvice stesti a sily do nasledujicich dni.At vse dopadne co nejlepe to jen lze!

Haně (Honza, 06. 05. 2009 11:49)

Držte se,manželka tam taky seděla když jsem si já "v klidu"ležel na sále i když sem ji to rozmlouval,ze dcerkou vás pustí až zítra ale určitě vám řeknou jak to dopadlo a dopadne to dobře.Jsou to odborníci...

Haně (Šárka, 06. 05. 2009 11:23)

Držím Vaší dceři palce. Taky jdu do motola na operaci, ale ještě nemám termín. Hodně štěstí:o)))

Heleně (Hana, 06. 05. 2009 09:16)

Zrovna ted´leží na stole v Motole moje dcera, která má taky nádor ve špatně dostupném místě, blízko hlavního kmene, ale ještě navíc je hodně komplikvaný,a velký 5 cm. Vůbec si nedělejte starosti z toho co vám řekla doktorka v HK, (navíc to co vám řekla, by doktoři z Motole zavrhli), a až si vyslechnete postup léčby doktorů z Motole, tak budete klidnější. Zavolejte zítra dr Chovancovi, já mu taky volala, rozhodně se s ním spojte. Nyní se prof. Zvěřina, prof. Betka a dr. Chovanec snaží na sále, aby moje dcera byla zdravá. Já tady zatím sedím na hotelu a nemůžu nic dělat, a je to hrozný pocit...držte se...

Petrovi,Honzovi a vsem ostatnim (Helena, 05. 05. 2009 21:33)

Dnes jsem tedy byla na konzultaci v HK.To,co jsem se dozvedela od pani doktorky mne vubec nepotesilo,z jejiho vysvetleni jsem si nevybrala nic pozitivniho.Divala se na CD z me MR.Rikala,ze nador je maly,ale klasicka operace je velike riziko,pry bych mela natrvalo poskozeny licni nerv a to,ze je nador umisten velmi blizko mozkoveho kmene by mohlo znamenat.......,co mne tim asi naznacovala????Mela jsem spoustu otazek,mozna jsem tim obtezovala,ale je to ma hlava,a tak jsem se ptala.Na zaver mne navrhla,ze muj nalez posle do Prahy Na Homolku,aby tam rozhodli,zda cekat a po pul roce opet na MR,abych byla pod dozorem nebo zvolit operaci GN.Kdyz jsem prijela domu,tak jsem telefonovala panu prof.Zverinovi,tak mam volat jeste pristi tyden a domluvime si navstevu.

pro Clair (honza, 05. 05. 2009 11:49)

Dobrý den,nebojte se mě dr.Chovanec dal na volbu dva termíny a stačilo jen říct který:)nádor jsem měl podobné velikosti a dnes až na pískání dobré.

pro Helenu (Honza, 05. 05. 2009 11:20)

Dobrý den,četl jsem o jste tady psala,jsem po operaci z 26.11.08 nádor mě zjistili taky po obdobných obtížích a i o stejné velikosti před 3 lety v Pardubické nemocnici.Hned mi doporučili kontaktovat pana prof. Betku z FN Motol,tudíž Vám radím jako pacient na Hradec se vykašlete,nemají tam s touto nemocí žádnou zkušenost.Co se pooperační doby týká tak počítejte s min měsíční neschopností starat se o svoji dcerku v tom lepším případě.Držím palce

Heleně (Petr, 02. 05. 2009 23:14)

Heleno, chápu váš strach. Taky jsem to vše zažil, ale musím přiznat, že s postupem času se řada mých obav rozplynula. Přečetl jsem si o své nemoci snad všechno, co jsem našel na internetu a také v tom měl velký zmatek. Snad až konzultace v Motole mne trochu uklidnila (jsou velmi vstřícní a vše mi vysvětlili).
Měl jsem obdobné obtíže, ale řada z nich ustoupila. V uchu mí píská jen občasně a porucha sluchu se nehorší, prostě na něj v hluku netelefonuji. Na závratě provádím cvičení (cviky najdete na této stránce v kolonce Vestibulární trénink) a závratě prostě vymizely. A tak jezdím na lyžích i na kole, jako vždycky:-)
Co se týká mého postupu bez léčby, jistě bych neměnil! Sám jsem kdysi zvažoval operaci nebo gamanůž. Ale lékaři mi vysvětlili, že je lepší hlídat. Nádor je malý a dnes vím, že svůj růst zastavil (snad napořád). Gamanůž má výhodu malé zátěže, ale je mi 35 a nelze slíbit, že jeho efekt bude trvalý. Navíc nádor dost utlačuje sluchový nerv a jeho dočasné zvětšení by mohlo sluch a pískání ještě zhoršit.
Operace, pokud by se podařila by sice byla definitivním řešením, ale šance na uchování sluchu je podle lékařů asi 50-90%.
Pokud by nádor snad rostl asi bych zvolil operaci, ale dnes na to prostě nemyslím, ale přiznávám, že před každým dalším vyšetřením znejistím.-)
Uvidíte, co Vám řeknou v Hradci. Konzultaci v Motole vám vzhledem k mým zkušenostem doporučuji.. Přeju hodně štěstí! Napiště, jak jste dopadla.

Claire (Šárka, 02. 05. 2009 22:45)

Já jsem byla u mého neurologa ve Znojmě a ten mě do týdne objednal na MR, ale do doby než jsem jela do Prahy jsem si myslela že mám nádor velký velký 1Cm max 2cm, ale v praze mě ujistili o velikosty 3cm. Je to na operaci jen se mám rozhodnout kdy. Čekaci doba v motole je 2měsíce. Bojm se teď toho rozhodnutí a nejrději bych byla kdyby to udělal někdo za mě. Ještě jednou moc děkuji

Sarce (Claire, 02. 05. 2009 22:02)

Sarko,tym v Motole je skvely!! Budete v nejlepsich rukou! Mate nador relativne maly, nevim jak je rozlozeny...Ale zkusila jste i konzultaci u prof. Liscaka na gama nuz? Od niceho vas neodrazuji, jenom si myslim, ze by clovek mel zkonzultovat svuj problem vsude...Kdyz jsme se dozvedeli o brachovi, patrala jsem i jinde ve svete o mozne operaci gama nozem (samozrejme ze bychom ji museli uhradit celou), ale napr. z Londyna mi psali, ze tym z Homolky je na spici v Evrope a byli bychom v nejlepsich rukou. Ale bohuzel jeho nador byl 3,2mm veliky, proto nevhodny na ozareni GN, a podstoupil operaci v Motole. Sam tvrdi, ze kdyby vedel, jake bude mit stavy po operaci, nikdy uz by do toho nesel...Ale ted je rad, ze "TO" ma z hlavy pryc! Mimochodem zrovna u nej nador rostl podle meho nazoru docela rychle-pred 4 roky zacal trpet tinitem, kontrolni MR byla cista. PO 4 letech uzivani leku na tinitus probehla nahodna kontrolni MR a nador byl 3,2cmx1,8 cm...A posledni vec pro ty, kteri maji dlouhe lhuty na objednani na MR napr. v Koline je objednaci doba na MR asi tyden, tam to funguje trzne:)Drzim palce, at se spravne rozhodnete a jste zdravA!

Claire (Šárka , 02. 05. 2009 12:17)

Moc děkuji za povzbuzení. Ve čtvrtek jsem byla v Motole a jsem malinko klidnější. Babičky jsou už v plné polní a manžel taky. A taky přeji Všem co na operaci čekají pevné nervy a hodně štěstí

Petrovi (Helena, 02. 05. 2009 11:37)

Dobry den,Petre.Na muj problem se prislo,jak jsem jiz psala tento tyden v utery,protoze jsem byla na MR.Problemy se ztratou sluchu,piskanim,hucenim ve vsech moznych frekvencich a take se zavratemi a bolestmi hlavy mam jiz od srpna 2004.Poprve jsem byla hospitalizovana v unoru 2005 na ORL v Nachode.Mela jsem klasicke desetidenni kapacky,CT.Pote kazdy mesic kontroly a vse bez vysledku,jezdila jsem i do barokomory,brala leky na tinitus,vse do dnes k nicemu.Vzdy se me lekari ptali,jestli jsem neprechodila nejakou virozu a ja jen krcila rameny.Dnes tedy vim puvod svych problemu.Do HK me pani doktorka posila ke konzultaci,ja se ale chci spojit s lekari z FN Motol.Vam Petre zatim nenavrhli operaci?Myslite,ze je spravne cekat?Dle meho laickeho rozumu by bylo dobre nador odstranit,co nejdrive,dokud je takto maly a mit trochu klidu na dusicce.Cely tyden mam deprese,nemuzu se poradne najist ani spat.Jsem zvedava,co mi v utery reknou V HK.

heleně (petr, 02. 05. 2009 00:53)

Dobrý den, přečetl jsem si váš příspěvek ze 30/4. Poněkud mne zaujalo, ze vás chtějí v Hradci operovat pro nádor velikosti 1.2 mm! Od mých lékařů (z FN Motol) vím, že malé nádory se k operaci ani gamanoži nedoporučují, pokud nedělají obtíže, jako úporné závratě nebo obtěžující pískání. Důvodem jsou rizika spojená s jejich léčbou: definitivní ztráta sluchu, rovnovážné obtíže a další.
Sám jsem hlídán pro tento nádor již 4. rok. U mne nádor, který má 12x10mm neroste. Zatím se mi nehorší stávající porucha sluchu ani občasné pískání. Lékaři a samozřejmě i já věřím, že tomu tak bude i dál. I Vám bych doporučoval nález ještě konzultovat.

Janě (Hana, 01. 05. 2009 15:28)

Nevím jak je to se škodlivostí mezi rentgenem a rezonancí, dcera když byla v nemocnici, a našli ji na rentgenu ten nález, tak ji na rezonanci objednali až za měsíc, což mi připadlo neuvěřitelné, proč ji ho neudělali hned, když tam ležela. Prý se čeká dlouho v pořadníku,(aspoň u nás v Ostravě). Mám ještě dvě dcery, které se hned objednali taky na rentgen hlavy, a protože na rezonanci musí být doporučení a trvá to, a ony chtěly pro klid duše vyšetření okamžitě, tak je poslala neuroložka na rentgen, a byly hned v klidu bez nálezu.

Děkuji (Jana Horova, 01. 05. 2009 14:38)

Moc děkuji za informace,já si raději někam zajdu, protože ty problémy, jak píšete, co má vaše dcerka, s trnutím tváře mám často, bolesti v uchu, ale vždy to na čas odezní, tak jsem to vždy hodila za hlavu. Je neuvěřitelné, že když vaše dcerka špatně slyšela, že jí okamžitě neposlali rentgen. Ještě bych vás chtěla poprosit za informaci, pokud budete mít čas, zdali není lepší než rentgen magnetická rezonance,co se týká škodlivosti z ozáření. Já tomu moc nerozumím, ale obávám se, že i kdybych si chtěla rezonanci zaplatit, že to nepůjde.Jinak moc držím palečky, ať máte operaci úspěšně za sebou a už se tolik nemusíte stresovat. Ještě jednou děkuji

Janě (Hana, 01. 05. 2009 09:40)

Nádor prý roste pomalu, dcera měla od dětství problémy s ušima-zánět zvukovodu, sluchovodu, a tak před čtyřmi roky začala špatně slyšet na jedno ucho,doktorka řekla že už to lepší nebude a ani ji neposlala na rentgen. Až letos kdy jsem ji objednala do nemocnice na týden, protože mi to nepřišlo jako normální, aby se s tím něco nedalo dělat v tak mladém věku, tak teprve na rentgenu zjistili, že má nádor 5 cm. Kdyby tam nešla , tak ještě nyní by jsme neměli ani tušení, že má v hlavě takovou hrůzu. Jiné příznaky neměla. Občas bolest hlavy, kterou má běžně každý...jinak nic. V Motole nám řekli, že sice slyší špatně na ucho 4 roky, ale nádor už tam podle všeho roste 8 let. Nyní, když má pár dní do operace, tak už vnímá občasné trnutí tváře, mrkání nervu v oku, bolest hlavy, ale určitě že si toho ted´ i více všímá...

poděkování (Jana Horová, 01. 05. 2009 05:31)

Jinak chci napsat, jak dále čtu, že je neskutečně hezký, že si lidi přeci jenom dokážou poradit a pomoct.

prosím o radu (Horova, 01. 05. 2009 05:21)

Ráda bych se vás zeptala, jaké příznaky vám tento nádor způsoboval. Já jsem zatím před rokem navštívila neurologii,to jsem byla těhotná, jelikož jsem cítila menší parézu lícního nervu, CT ani jiná vyšetření jsem neabsolvovala, protože se vše samo ustálilo. Také už pár let trpím bolestí nervu k uchu, ale to jsem přikládala plombě ve stoličce nebo že jsem v dětství měla několikrát zánět středního ucha. Jinak bolestí hlavy, žádným tinitusem netrpím a slyším dobře. Ale právě z tého diskuze jsem se dočetla, že nádor roste pomalu a nebo dokonce někdo neměl ani zatím v počáteční fázi příznaky.Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, jak dlouho tento nádor může růst a jaké bývají nejběžnější příznaky, abych zbytečně jako labilní osoba opět nelítala po neurologii. Moc děkuji

Helene,Hane (Claire, 30. 04. 2009 20:26)

Heleno, pro vas plati to stejne jako pro Sarku.Nevyhoda materske je, ze je to NONSTOP sichta, jak ja rikam, a zadne batole se nepta, jestli je mama vyspala, nic ji neboli...Take drzim palce a moc moc stesti!
Hani, na vas take myslim, je to bezmocny pocit v roli mamy, ktera ma "nemocne" dite, kdyz nemuzete pomoct. Ale verte, ze vas optimismus a nasledna pece dceri pomuze a bude vse jako driv!! Hodne stesti!

Sarce (Claire, 30. 04. 2009 20:17)

Sarko,protoze mam rocniho raubire Olivera a brachu,ktery podstoupil operaci NA v Motole, troufam si psat, ze zacatky po operaci pro vas nebudou jednoduche.I presto ze bracha ma naseho Olivera silene rad a moc rad si s nim vzdycky hral, mesic-dva mesice po operaci byl z nej vzdycky hodne rychle unaveny.Ale casem se vse srovnalo a ted 4 mesice po operaci uz spolu opet radi:). Budete mit narocne obdobi, ale verte, ze vse se vrati do normalu a budete opet v pohode. Snad mate babicky a partnera, kteri budou moct zaskocit.Drzim vam palce a preju hodne stesti!!!:)

Neurinom (Helena, 30. 04. 2009 14:28)

Ahoj lidicky, tento tyden v utery mne byl diagnostikovan NEURINOM o velikosti 1,2 mm.V ordinaci jsem se rozbrecela pri vyrceni slov,mate nador.To slovo me proste desi.Vcera jsem si nasla tuto stranku a dnes Vas zadam o povbuzeni.5.5.jsem pozvana do FN v HK.Velmi se bojim operace a bolesti s ni spojene.Mam dvouletou dceru a bojim se na jak dlouho budu vyrazena z materskeho zivota.Take mam strach,aby nechteli mou operaci odkladat a vyckavat,jak se v me hlave bude neurinom chovat.Chci mit vse spatne uz za sebou.

Péče vestibulárního specialisty (Chroboková Soňa, 30. 04. 2009 13:26)

Dobrý den, jsem po dopravní nehodě, kdy jsem v únoru 2009 narazila čelně do vozidla, které mi nedalo přednost. Měla jsem distorzi krční páteře, absolvovala jsem řadu vyšetření. Mám nyní zablokovanou Cpáteř, na rehabilitaći se nikde nemohu umístit, všude je plno, až za půl roku se mohu dostat na řadu. Od té doby mám pískání v pravém uchu (tinitus). Neurolog mi doporučuje vestibulologického specialistu. Na koho se mám prosím obrátit? Mohli by jste mi konkrétně někoho doporučit?

Haně (Jan, 30. 04. 2009 10:20)

Držíme palečky, ať vše dobře dopadne, hodně štěstí.

hodně štěstí (Jana, 28. 04. 2009 09:10)

Hano, přeji dceři co nejlepší výsledek operace! Měla štěstí v neštěstí, že nakonec bude operována v Motole. Bude v těch nejlepších rukou.

Operace dcery 6.5.09 (Hana, 27. 04. 2009 18:44)

Tak nám držte palce,v neděli 3.5. jedeme do Prahy,a 6.5. ve středu proběhne operace,kterou už měla dcera(22)podstoupit v Ostravě v polovině března,kde ji chtěli jak jsem již psala níže....nádor zmenšit a následně ozářit gama nožem a druhá operace by byla nejspíš nutná...takže trvalé následky jisté.Díky Jakubovi za tyto stránky,paní Lívii za podporu a panu dr. Chovancovi,kterému nebyl osud dcery lhostejný a dopomohl tomu,že jsem dceru z ostravské nemocnice pravděpodobně za pět minut dvanáct vzala a odjela do Prahy.Operace prý bude hodně těžká,zákrok přes hlavu a zárověň i ucho,a nejspíš bude trvat rekordně nejdelší čas,nádor je nějakým způsobem ojedinělý-komplikovaný,takže je nepochopitelné,že si v Ostravě.kde nemají takové zkušenosti-troufali do takovéto operace,přičemž bylo vidět,že si moc rady nevědí, a že nás raději neodkázali rovnou do Motole.Máme neskutečný strach z příštích dnů,týdnů i měsíců,ale nezbývá než věřit a děkovat pánům doktorům....Hana

Zdeňkovi (Šárka, 27. 04. 2009 10:22)

Prof. MUDr. Zvěřinovi jsem volala ale je mimo ČR a i špatně jsme si rozuměli(špatný sinál) tak mám zavolat ve středu.

sarce (zdenek, 27. 04. 2009 10:09)

nebojte se, jiste se o vas v motoler postaraji. pokud se nemuezet spojit s profesorem zverinou zavolejte doktoru chovancovi - kontakt je nabidce - kde najdete pomoc

Jakubovi (Šárka, 27. 04. 2009 09:27)

Jakube děkuji moc jsem zase o trošičku klidnější:O))) dneska jsem zkoušela volat Prof. MUDr. Eduard Zvěřinovi a nějákým způsobem se domluvit na operaci v motole snad mi to výjde:o) Ještě jednou moc děkuji

RE: operace (Jakub, 26. 04. 2009 14:10)

Dobrý den Šárko, nevím jak by to probíhalo v Brně ale v Praze se po operaci probudíte nejdřív na ARO, kde zůstanete ve většině případů jeden den, poté jste převezena na JIP, kde se o Vás tak týden, dva pečlivě starají, probíhají různá vyšetření, měření a pomalu Vás učí přecházet na běžné úkony, které mohou dělat z počátku trochu problémy, poté se přestěujete zpět na pokoj, kde jste byla hned na začátku, před operací, ubytována a tam se během té doby o Vás starají odbornící na fyzioterapii, různě cvičíte a někdy v průběhu té doby jsou odstraněny také stehy.. tím celý asi dvou-tří týdenní pobyt končí a můžete jet domů. Asi tak do 2-3 měsíců ještě absolvujete magnetickou rezonanci a velmi pravděpodobně taky návštěvu u odborníka na problémy s rovnováhou a koordinací, nevím teď přesně jak se to jmenuje.. a taky byste se měla setkat s někým z ORL oddělení, kde byste zhodnotila své postřehy nebo problémy, které se během pobytu doma mohly vyskytnout. Co se týče toho úplného návratu do pracovního (mateřského) režimu, tak se říká, že to jsou zhruba 3 měsíce. Asi to nebude u každého přesně 90 dní, je to asi celkem individulní ale při Vašem mládí bych to odhadoval spíš na menší dobu a taky dost záleží na tom, jaké úkony jsou v roli matky nezbytné. Osobně jsem již po měsíci a půl jezdil několik kilometrů na kole a během té doby jsem si ještě stihl udělat čas na tyhle stránky. Myslím si, že to zvládnete velmi rychle. Měl jsem nádor při první rezonanci snad jen o milimetr větší než Vy a i po tom tříměsíčním čekání na operaci, kdy se zvětšil na úroveň golfového míčku, se dnes cítím naprosto zdráv a bez vážných problémů. Důležtý je hlavně optimismus a víra v dobré výsledky :-)

operace (Šárka, 25. 04. 2009 10:13)

Je mi 29let a na nádor se přišlo náhodou na Magnetické rezonanci na kterou mě poslal neurolog když jsem k němu šla kvůli migréně, kterou mám po porodu častěji. Pan doktor poslal všechny výsledky do brna a tam navrhli operaci na 12května. Já bych, ale po přečtení těchto stránek chtěla jít na operaci do Prahy. Mám 8měsíční holčičku tak mi moc není jedno co semnou bude. Ve středu jdu k neurologovi tak to s ním proberu. Děkuji moc všem a taky za založení těchto stránek. a ještě se chtěla zeptat jak to brobíhá po operaci jak je dlouhá rekonvalestence (za jakou dobu budu zase fungovat jako máma) ještě jednou děkuji

opravdu operace? (šárce, 25. 04. 2009 08:53)

Dobrý den, chtěl jsem se Vás Šárko zeptat, kolik je Vám let a také, jak se u Vás na nádor přišlo? Řada z těchto nádorů roste velmi pomalu a některé dokonce nerostou. Takže ve vhodných případech není léčba (t.j. operace nebo ozáření) okamžitě nutná, ale vyčkává se zda nádor roste. Probírala jste s lékaři tyto varianty?

Operace (Jana, 24. 04. 2009 13:50)

Šárko, byla jsem operována v Praze v Motole, zkušenost s nemocnicí v Brně nemám. Pooperační potíže s lícním nervem záleží podle mně na tom, jak je nádor umístěný. Já měla lícní nerv rozprostřený po jeho povrchu a paréza se mi objevila jenom lehká asi 14 dní po operaci (nemrkalo mi oko, úsměv byl trochu křivý a nemohla jsem se pořádně napít)a trvala asi měsíc. Před operací jsem kromě tinitu také žádný problém neměla. Nádor jsem měla o malinko větší než vy. Jediné trvalé následky jsou u mne tinitus a hluchota na postižené ucho. Přeji hodně štěstí.

operace (Šárka , 23. 04. 2009 19:26)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Váš názor. Uplnou náhodou mi byl nalezen VS o velikosti 2cm, nemám žádné příznaky. Na operaci jdu 12.Května do Brna. Chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti i s brněnskou nemocicí- Bohunice a pak jestli podle Vás budu mít také pooperační potíže jako třeba zavíraní víček nebo znecitlivění tvář, když teď žádne potíže nemám. Děkuji moc

Operace nebo ozářky? (Jirka, 18. 04. 2009 23:18)

Ahoj všem. Operaci VS jsem podstoupil před půl rokem, jen pár dní po Jakubovi (autorovi tohoto vynikajícího webu). Od zákroku uběhla už nějaká ta doba... Dnes jsem už zase můžu v klidu vykonávat těžkou fyzickou práci s jen minimálními změnami (už tolik nepláču a ty, co pomlouvají z levé strany mám stále rád...). Moje operace trvala cca 12,5 hodiny. Přestože tenkrát byli ti všichni okolo stolu, kde jsem se válel unavení, nevzdali to a odvedli vynikající práci. Jsem jim za to nesmírně vděčný. Nejsem žádný odborník, ale pokud bych mohl přirovnat gamma nůž, přirovnal bych ho k rozpáleným kamnům. Sice učinně pálí určenou tkáň, ale pálí i okolo, a to není moc dobré. Jakákoliv nemocnice může mít neuvěřitelně špičkové vybavení, ale pokud mají operatéři málo zkušeností, tak toto vybavení ztrácí na hodnotě. 100% se proto přikláním k umění neuromikrochirugii mistra ve svém oboru panu profesoru Zvěřinovi. Snad tento názor pomůže zachránít nejeden život.

Moje zkušenosti (Jan, 18. 04. 2009 07:24)

Omlouvám se za poněkud dlouhý příspěvek a děkuji za jeho zveřejnění v záložce Zkušenosti pacientů. Považoval jsem za užitečné se o ně s druhými podělit.

Martě ( Prof. MUDr. Eduard Zvěřina, DrSc, 27. 03. 2009 17:25)

Vážená Marto, byl jsem upozorněn na Váš E mail z 17. 3. 09. Přečet jsem jej se smutkem, že se v ČR, vyvinuté zemi, stále vedou tyto diskuze. Na druhé straně jsou reakce správné, odpovídající dosaženým mezinárodním poznatkům. Pokud někdo indikuje operaci NA- vestibulárního schwannomu, měl by tak činit u jakkoliv velkého VS jen s cílem radikálního odstranění tak, aby VS již nikdy nerostl. Operovat a nádor ponechat a ještě ozářit LGN nebo LINAC znamená pacienta vystavit zbytečné operaci a navíc jej vystavit zbytečnému ozáření. Po radikální operaci je většina pacientů natrvalo vyléčena. Ozáření u větších, aktivně rostoucích zbytků VS většinou růst nezastaví.Naopak ještě " oslabí " okolní tkáně, zvláště lícní nerv. I u nás v ČR jsme již museli po neúplné operaci a ozáření řadu pacientů reoperovat pro život ohrožující růst VS. Výsledky po částečné operaci a ozáření jsou vždy mnohonásobně horší než po primární radikální operaci. Obecně lze v případě Vaší maminky říci, že je lepší opakovaná operace, reoperace s cílem úplného odstranění VS, než neúspěch první operace "napravovat" ozářením. Proti reoperaci by mohla mluvit jen kontraindikace, např. pro stav po infarktu atd. To však asi u Vaší maminky není, protože již mohla být operována. Přeji Vám jako dceři a hlavně Vaší mamince vyléčení a navrácení do dobrého života s minimálními následky, které je v ČR již možné.

Báře (Claire, 20. 03. 2009 14:56)

Ahoj Baro, bracha je na tom urcite zase lip. Dokonce uz uvazuje, ze pomalu zacne chodit na par hodin do prace. Suche oko mel taky, dostal kapicky, uz snad potize nema. Jen mam pocit, ze mu ocko jeste trosku ujizdi, ale bylo to mnohem horsi!Celkove uz vypada moc dobre, ale porad si dost stezuje na piskani v uchu a bolest hlavy-hlavne z hluku. Tatinek tezko snasi svuj stav, ale to mel bracha taky. Na prochazky ho vytahni, ale nesmi nastydnout, takze zabalit do saly a cepice!Odkud jste, my z Havl. Brodu. Kdybychom bydleli pobliz, muzeme s brachou dojet tatinka povzbudit:). A na rehabilitace chodi? Ty taky moc pomahaji a hlavne se dostane mezi lidi...drzim palce a zdravim vas vsechny!

Neurinom (Michal Z, 20. 03. 2009 09:58)

Dobry den,mel jsem tu cest mluvit pred nedavnem s profesore Zverinou,doktorem Betkou a doktorem Chovancem,jez povazuji za absolutni(nejen v Cechach)spicku v oboru neurochirurgie.Pan profesor oznacil postup zmenseni a nasledneho spaleni nadoru gamanozem za velice nebezpecne,k nemuz se uchyluji doktori ,kteri neumi nador odstranit bezezbytku.Jsem pouze laik,ktery se o tento problem zacal zajimat,ponevadz se nador vyskytl u clena rodiny.
Myslim si,ze nejlepsi co muze kdokoli postizeny touto chorobou udelat obratit se na profesora Zverinu,nebo jeho kolegy ve FN Motole.Pisi z vlastni zkusenosti,kdybychom se neobratili na prof.Zverinu a nechali postup lecby na doktorech z vojenske nemocnice,tak jsem si jist,ze by uz dnes ve VN nemeli koho lecit.Zatimco mesic po operaci,kterou provedli pani doktori v Motole se dotycne dari velice dobre.Diky pane profesore a diky pani doktori.

Neurinom (Michal, 18. 03. 2009 22:11)

Nádor musí být opravdu celý odoperován,nelze jen jeho část, není pak potřeba ozářek ani další operace, pacient je do tří týdnu propuštěn do konečného domácího léčení.Tento postup operace zmenšení vede k řadě zdravotních potíží.Zkuste se ještě spojit s doktory z Motole. Držím palce

Neurinom (Marta, 18. 03. 2009 12:05)

Dobrý den Jakube, děkuji Vám za Vaše vyjádření. Sice píšete, že postup změnšovací operace by neměl být prováděn, ale pokud to jinak nelze, tak se domnívám, že není jiného řešení. Věřím, že team lékařů v MN je špičkový, myslíte si tedy, že postup jiných špičkových operatérů v jiných nemocnicích, kde realizují operace postupným zmenšováním je nevhodný? Dekuji Vám všem za Vaše přípspěvky

Martě (Jakub, 17. 03. 2009 16:09)

Dobrý den paní Marto, jak se zde můžete dočíst o několik přípěvků níže, od pana doktora Martina, zmenšovací operace by neměly být rozhodně prováděny! S ohledem však na to, že již první operace proběhla,Vám silně doporučuji se dotázat o radu na ORL klinice ve FN Motol. Mají zde s tímto nádorem největší zkušenosti široko daleko. Osobně si netroufám Vám další lékařský postup navrhovat, protože jakékoiv další neuvážené kroky by mohly mít zásadní dopad na následnou kvalitu života Vaší maminky. Kontakty na toto výborné pracoviště naleznete v "Kde najdete pomoc". Budu Vám držet palce v dalším vývoji této situace :-)

Neurinom (Marta, 17. 03. 2009 10:44)

Dobry den, reaguji na Vase prispevky a prosim o radu, mamince byl nalezen nador velikost 42 x 27 x 28 mm, s tim, ze podstoupila operaci, kde probehlo zmenseni nadoru. Dalsi postup navrzeny lekari, bude podstoupeni dalsi operace nebo podstoupit gama nůz, avsak podstoupeni gamma nozem je do velikosti nadoru 30 mm. Prosim poradte jak postupovat po operaci? Je vhodne po operaci chodit na rehabilitaci? Uprimne maminka ceka na dalsi verdikt a coz nepriznive ovlivnuje jeji psychiku. A ja bych ji strasne chtela pomoc, ale vzhledem k tomu, ze jsem laik, je to velmi tezke. Dekuji Vam mnohokrat za Vase prispevky.

RE:Porucha vestibuláru (Jakub, 16. 03. 2009 23:34)

Dobrý den, nejsem sice odborník a proto to, co napíši berte raději s rezervou ale obecně to asi znamená, že je buď přímo s vestibulárním ústrojím něco v nepořádků nebo s vetibulárním nervem, který spojuje toto ústrojí ( takové ty tři pookruhové kanálky ve vnitřním uchu ) se zbytkem centrální nervové soustavy. S touto poruchou se obvykle pojí problémy s rovnováhou a závratě.

Porucha vestibuláru (Leika, 14. 03. 2009 12:29)

Dobrý den, vím, že můj dotaz může vyznít velice nespecifikovaně, ale chtěla jsem se zeptat, co je možné si představit pod diagnózou porucha vestibuláru? Zdá se mi tento termín velice nespecifikovaný.

paní Lívii (Hana, 10. 03. 2009 17:14)

Děkuji za vzkaz,dceru už jsem včera nechala propustit z nemocnice a ve čtvrtek jedeme do Prahy,kde už je objednána u dr. Zvěřiny. Obzvlášť děkuji za ochotu a jednání panu dr. Chovancovi.
Paní Lívie můj mejl je hanahajerova@seznam.cz budu ráda jak se mi ozvete. Všem ještě jednou děkuji

vzkaz paní Hance (Lívia, 10. 03. 2009 14:38)

Paní Hanko,
sleduji diskusi na této sránce, protože můj 21 letý syn byl v říjnu 2008 také operován prof. Zvěřinou v Motole. Jsme od Karviné, tedy také to máme do Prahy daleko, ale doporučuji Vám opravdu jedině prof. Zvěřinu a prof. Betku a jejich asisistenta Dr. Chovance. Pokud máte zájem, můžete mi nechat na těchto stránkách Váš e-mail, ráda se Vám ozvu a předám zkušenosti.

Haně (Jakub, 09. 03. 2009 04:06)

Jirka by operován samozřejmě čistě operačním postupem, protože se jednalo o operaci v Motole. Nedávno jsem mu po přečtení vašeho příspěvku psal na icq, ať tu napíše, jak to s ním bylo sám ale asi má spoustu práce. Co si však pamatuji, tak když jsem byl na JIPce, tak za mnou přišel ještě mírně nervozní v jako nepacient a pokud si dobře vzpomínám, tak musel být operován snad asi do týdne od té návštěvy, protože jsem se s ním pak znovu setkal ještě v průběhu mé hospitalizace, kdy už jsem ležel na běžném pokoji a on za mnou přišel pak po propuštění z JIPky. Celé je to už dávno a já zas na to každým dnem nevzpomínám, protože člověk, jak už je zdravý, tak se zas věnuje tomu svému starému životu ale to co jsem teď napsal, tak myslím bylo.

Martinovi (Hana, 08. 03. 2009 19:20)

Děkuji za odpověď, a jestli jsem dobře pochopila ,tak jste (doktor), který ví o čem mluví,a ujistila jsem se ,že zítra zavolám dr. Zvěřinovi,a nechám dceru operovat jedině tam, i když z Ostravy to bude problematické.Děkuji Zdeňkovi,Jakubovi a vám Martine za vaše cenné rady,doufám ,že vše dobře dopadne...

Haně (Martin, 08. 03. 2009 18:28)

Zmenšení nádoru a jeho následné ozáření by neměl být prováděn! Je důkazem toho, že nádor neumí odoperovat a přitom nepoškodit důležité struktury.. Filozofie zmenšit nádor na velikost aby byl ozařovatelný není na žádném ze skutečně dobrých pracovišť akceptována. Nádor je buď vhodný k samotnému ozáření, operaci nebo hlídání. Pokud je nádor odstraněn celý, již neroste a není potřeba nic ozařovat. Neúspěch zmenšovací operace a následného ozáření se blíží 20%. Pokud nádor dále poroste a bude nutné znovu operovat není šance na uchování funkce lícního nervu. Nezřídka jsou další, invalidizující následky. Sám jsem takových pacientů několik zažil. Vím, co by řekl prof. Zvěřina, že takový postup je na žalobu.. A já s ním musím do značné míry souhlasit. Vaší dceři je 22 let, má před sebou celý život. Nechtěl jsem vstupovat do diskuze na této stránce - udělali si jí pacienti a myslím, že by měla být jejich. Neměla by se stát cílem reklam ani klamavých informací nicméně osud Vaší dcery mi není lhostejný.

Jakubovi (Hana, 08. 03. 2009 15:37)

Jakube a nevíte jakým postupem byl operovám Jirka s takovým velkým nádorem, jestli mu nádor odebrali celý, nebo část a potom na gama noži, a jestli po chirurgickém odstranění celého nádoru se musí ještě stejně i tak na ozáření gama nožem? děkuji

Zdeňkovi (Hana , 08. 03. 2009 10:26)

Ona ta operace vlastně dost spěchá,v pátek ji dělali vyšetření přes třísla a zítra se mám od primáře dozvědět termín operace,ale nejspíš hned z kraje týdne.Máme v Porubě i v Ostravě nějaké známé doktory, a ti nám tyto doporučily jako špičky v oboru.Ale samozřejmě ,že chce člověk toho nejlepšího,zkusím tam zavolat,ale dlouho čekat v pořadníku na operaci by bylo těžké,a to i na psychiku dcery.A můžu se zeptat, proč ten postup operace a následně gama nože profesor odmítl? A jak teda vlastně probíhala ta vaše? Jaké jste měl následky po ní a po čase, a kdy jste ji podstoupil?

Haně (Jakub, 08. 03. 2009 03:46)

Když jsem byl ještě v Motole, seznámil jsem se s Jirkou, který byl operován týden po mě s nádorem taky velkým kolem 5 cm. A po těch dvou nebo třech měsících, kdy jsme se oba dostavili na kontrolu, vypadal velmi dobře. Takže věřte raději prověřeným odborníkům a využíjte co nejrychleji kontaktů, které jsou v "kde najdete pomoc" . Ohlas na kvalitu a úroveň operací pánů profesorů Betky a Zvěřiny je nejen soudě internetu hvězdný.

Haně (Zdeněk, 07. 03. 2009 23:18)

Nejsem lékař, jen pacient. O své nemoci vím, že tyto nádory rostou v naprosté většině pomalu - mezi 1mm a 1 cm za rok. Operace není nikdy urgentní, pokud nemá člověk zvýšený tlak v hlavě. Já sám jsem na operaci čekal skoro 2 měsíce a velikost mého nádoru se nezměnila stejně tak mé obtíže. Nevím, jaké mají zkušenosti v Ostravě, ale jistě ne takové, jako v Motole. Má rada je zítra zavolat prof. Zvěřinovi nebo dr. Chovancovi - číslo na mobil najdete pod kolonkou "kde najdete pomoc". Držím vám palce!

Zdeňkovi (Hana, 07. 03. 2009 22:37)

Zdeňku děkuji za odpověď,i když mně dost polekala.Dceři je 22 let, operaci už má podstoupit příští týden a dělat jí mají v Ostravě,jelikož jsme odsud.Můžete mi napsat proč tento způsob profesor Betka a Zvěřina odmítl.Nevím ,jestli by oddálená operace neuškodila dceři a jak se co nejdřív zkontaktovat s dr. Betkou aby byla co nejdříve, nevím jak je rychlý postup v Praze takových operací.Děkuji

Haně (Zdeněk, 07. 03. 2009 22:11)

Dobrý den. Sám jsem po operaci nádoru 5x5x4 cm. Lékaři v UVN mi doporučovali také zmenšovací operaci a následné ozáření. Měl jsem strach a vyhledal jsem profesory Betku a Zvěřinu, kteří tento postup rezolutně odmítli! Také mě seznámili s pacientkou, která byla léčena tímto postupem - neúspěšně a má dodnes řadu těžkých problémů. Má operace byla složitá, ale bez větších následků. Měl jsem jen dočasnou poruchu funkce lícního nervu a neslyším na levé ucho. Určitě profesory Betku a Zvěřinu s dcerou navštivte, mají s léčbou tohoto onemocnění největší zkušenosti.

nádor 5 cm (Hana, 07. 03. 2009 17:39)

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat,jestli má někdo zkušenosti s operací nádoru velkého 5 cm.Dceru budou operovat,předně jí musí nádor operativně zmenšit aspoň na 3 cm,následně gama nůž.Navíc je nádor ve špatně dostupné lokalitě kde zasahuje do hlavního kmene.Jaké následky mohou po tak těžké operaci zůstat.Děkuji za odpovědi

včasná diagnostika (Jan Markl, 07. 03. 2009 10:16)

Dobrý den,chtěl bych taky přispět svojí troškou od mlýna.Jsem tři měsíce po operaci a musím se přidat k ostatním a chválit chválit chválit....Dík panu dr.Chovanci za to že se mě snažil i když nemusel kontaktovat když jsem nepřišel na plánovanou kontrolu.Po dvou letech nezhoršeného stavu a sledování mi připadlo zbytečné další cestování do Motola,ale opak byl pravdou,na kontrolní MRI byl zjištěn cca 50% nárůst a následně okamžitě naplánovaná operace.Dnes se tomu mohu už jen pousmát jak jsem byl nezodpovědný.....:):):)Moc děkuji pane doktore,vím že to budete číst.

RE:19.1. (Petra, 04. 03. 2009 07:47)

Dobrý den Michale.Jsem strašně ráda,že všechno dopadlo výborně.Já osobně nedám na prof.Zvěřinu a jeho kolegy dopustit.Myslím si,že jakmile jdeo zdraví,nemělo by se na nic čekat.Přeju všem,kdo navštěvuje tyto stránky hlavně hodně zdravíčka.

RE:19.1 (Michal, 03. 03. 2009 15:12)

Dobry den,19.1 jsem se obratil na teto diskusi o radu na koho se obratit pri diagnoze N A u me matky a bylo mi doporuceno Petrou(dekuji moc) at nevahame a obratime se na prof.Zverinu. Toto jsme udelali,uzasny pan profesor a jeho kolegove se o maminku ihned postarali,zacatkem unora probehla uspesna operace a nyni je mama uz doma,ma mirnou parezu neslzi ji oko a hur slysi na jednu stranu,ale vsechny tyto nasledky se uspesne a docela rychle navraceji k normalu.Zacina podnikat prochazky po okoli a to je ta nejlepsi rehabilitace na dusi.Vse se to podarilo hlavne diky panu prof.Zverinovi a jeho kolegum,jsou to velci profesionalove a lide s dobrym srdcem.Nechci ani domyslet co by se stalo kdybychom dali jsme na doporuceni panu "doktoru"z vojenske nemocnice,kteri doporucovali i pres obrovske bolesti a nador velikosti 2.5cm cekat tri mesice.
Dekuji tez teto internetove adrese,ktera nas spravne nasmerovala na nejlepsi odborniky.Preji Vam vsem hodne stesti.

RE:šumění až syčení v levém uchu . . . (Jakub, 02. 03. 2009 00:30)

Nevím sice, jak se dá s tinitem konkrétně bojovat, každopádně zkus Martine použít při hledání pomoci google. Dá se na něm najít spousta informací nebo center pro pomoc lidem s tímto problémem. Např.: http://www.tinnitustreatment.com/ , http://www.wkrg.com/medical/article/tinnitus_treatment/16937/ , http://www.livevideo.com/media/tag/tinnitus-treatment.aspx ..atd Dobré spojení pro vyhledávání je určitě "Tinnitus treatment"

šumění až syčení v levém uchu . . . (Milan , 01. 03. 2009 20:01)

Dobrý den,chtěl bych se přidat k mnoha příspěvkům přede mnou.Trpím s hučením až pískacím hučením v levém uchu.Loni v létě v červenci jsem měl nepěknou havárii na horském kole,kde jsem celkem při malé rychlosti vjel do neoznačeného dost sníženého silničního kanálu - předělávala se cesta a já předním kolem sjel do tohoto kanálu a saltem jsem přeletěl přes řídítka a dopadl kořenem nosu na čerstvou vysypávku téru s asvaltem.Měl jsem pěkně rozsekanou pusu,nos a kus rtu - odvezla mně rychlá záchranka a ve špitálu mně to dá se říct pěkně sešili.Měl jsem i slabý otřes mozku - od té doby jsem si uvědomil,že mně píská až šumí v levém uchu.Byl jsem s tím na vyšetření a audiu - na toto ucho slyším cca jen na 46% tak že se tam asi něco pochroumalo.Existuje na to syčení nějaké léčebné postupy - někdy je to syčení až pískání dost nesnesitelné - zvláště před usnutím.Poradí mně někdo jak se s tím dá žít ??? děkuji Milan Mělník.(můj email:tau.alfons@centrum.cz)děkuji za vaši radu!!!

poděkovani (marta, 27. 02. 2009 21:14)

dobry večer chtela bych podekovat za odpoved a určite se obednam k lekaři a pujdu na MRI dřive děkuji

marte (marte, 26. 02. 2009 16:23)

mozne to je a protoze do hlavy nikdo nevidi, doporucuji navstevu u lekaru. je mozne, ze bude nutne vysetreni MRI provest drive. podivejte se pod kolonku "kde najdete pomoc"

dotaz (marta, 23. 02. 2009 23:19)

dobry večer,jako prvni bych chtela podekovat osobe ktera mi 5.12.08 odpovedela na dotaz regresivni a chtela bych se zeptat pokud se teda ten nador rozpada je tu neaka možnost že by mohl eventuelne i rust ten nador?ja jen že se mi vratili bolest hlavy,mžitky před očima špatne se soustředim a přidalo se mi k to mu občasne piskani v uchu a na kontrolu mam jit až v červnu tak nevim jestli nemam jit dřiv na kontrolu nebo vydržet do června děkuji za odpověd

rekonvalescence (Jana, 22. 02. 2009 17:56)

Nejdůležitější je být co nejvíce v pohybu, tak člověk spíš znovu nabyde rovnováhu a vrátí se mu i fyzička. Kromě domácího cvičení rovnováhy jsem chodila každý den ven, i když to ze začátku bylo dost nepříjemný. Psychicky jsem na tom nebyla nijak zvlášť dobře, zažila jsem ošklivé chvilky, ale kupodivu jsem se vždycky vzchopila k nějaké aktivitě a hned to bylo lepší. Možná hrálo roli taky to, že jsem byla na operaci na začátku léta, když jsem přišla z nemocnice bylo plno slunce a teplo. Současný počasí je spíš depresivní. Měla jsem to také lehčí v tom, že parézu jsem měla jenom krátce a když jsem se zrovna nepokoušela o úsměv, tak to nebylo ani vidět. Barboro, doufám, že se tatínek vzchopí. Jaro je na obzoru, snad do něj také vleje novou chuť do života.

Claire (Barbora, 21. 02. 2009 13:40)

Ahoj Claire a ostatní, už je to měsíc co má tatínek po operaaci, týden je doma a my jsme samozřejmě za to šťastní.Akorát taťka to nenese moc statečně, myslí si že kvuli povyslému koutku nemuže vyjít mezi lidi,neslzí mu jedno oko a bojí se že se to už ani rehabilitací nespraví, teď se mu začala motat hlava, hned si myslí že to není normální, protože předtím se mu nemotala.. a my už nemáme moc sílu mu vysvětlovat že se všechno urovná.. když ho chceme vzít na procházku, tak to on nechce protože nemá náladu, chce jen ležet.. nevím,jak v něm probudit chuť a sílu trošku sám ze sebou bojovat.. A co Claire tvůj bratr?jak on je na tom?pomáhají mu rehabilitace??už se mu koutek zlepšil?zdravím všechny bára

Jane a Petre (Claire, 31. 01. 2009 21:06)

Jani i Petro,opet dekuju za povzbudive zpravy, je to uzasny, jak si tady vsichni "pomahate" a "nakopavate se". Bracha uz ma take domluvene rehabky u nas ve meste,zacinaji mu pomahat. Vcera, kdyz jsem mu volala, si me dal na leve (hluche ) ucho a porad rikal HALO HALO.Neslysel me. Pak teprve mu doslo, ze si musi telefon prehodit na prave ucho.. Cerny humor, ale oba jsme se zasmali:).Mejte se krasne a hodne zdravi!

Barbora (Claire, 31. 01. 2009 20:53)

Zdravim moc Barboro,myslela jsem na tebe a tatinka, snad se lepsi!!Bracha mel samozrejme take problemy mluvit,chraptel,zadrhaval,tezko se mu mluvilo. Ale neboj, to se spravi. Chce to cas!!Doktori mu pak i rikali, at moc nemluvi nebo at si pridrzuje ochrnuty koutek. Urcite tatinkovi v Motole poradi. Bracha si vsechny moc chvalil:).Na JIPce lezel do ctvrtka,tj.7 dni, uz tam zacal pomalu chodit,myslim, ze tatinek uz touhle dobou urcite take chodi. Bracha je na tom opet lip,licni nerv zacina opet pomalu pracovat, motavice take na ustupu.Je porad dost unaveny,odpociva, boli ho casto hlava.Ale urcite se vsechno spravi!Jak psala Jana G., pry bude vsechno na 99,9% zpatky dobre, a to je velka nadeje, ne?:)Drzim mu palce, klidne zase pisni!Mej se fajn!

Claire (Barbora, 28. 01. 2009 13:38)

Claire je teď 10 dní na Kubě. Vrátí se v pátek večer, určitě napíše o víkendu.

Marketa (Michal, 28. 01. 2009 11:11)

Marketo,mama uz je v Motole,rovnou si ji tam nechali a ceka na stanoveni data operace,bolest se v jejim pripade bez odborne pomoci nedala vydrzet.Pristup prof.Zveriny a jeho kolegu se neda s pristupem ve vojenske srovnat.Nevim proc neposilaj pacienty rovnou do Motola,cas a velikost nadoru preci hraji velkou roli.
Dekuji za rady.

Hospitalizace (Markéta, 25. 01. 2009 22:47)

Narkoza trvá u někoho 7, 8 i 10 hodin. Zvracení po narkoze je naprosto normální. Jednu noc po operaci stráví pacient na ARO, pak zhruba týden na JIP, pak zhruba týden na obycejnem pokoji. Většinou po 14 dnech odchází do domácího léčení a zhruba po 3 měsícich se lidé vracejí do práce.

Michalovi (Markéta, 25. 01. 2009 22:43)

Michale, podobně jako tvoje máma jsem dopadla i já, šla jsem do Střešovic (nádor 27 mm), tam řekli: teď operovat nebudeme, 3 měsíce počkáme, pak si vyberete gama nebo klasickou operaci nebo se třeba oparovat nebude. 3 měsíce byly peklo - čekat, čekat a vlastně nevíš na co. Po 3 měsících kontrolní MR : nádor se zvětšil na 31 mm Do Střešovic už jsem nešla a mazala jsem rovnou do Motola k prof. Zvěřinovi, tak ihned termín operace a divili se, že mě nechali čekat. Bolest hlavy jsem také měla, leč musela jsem ji ty 3 měsíce vydržet. Je ale pravdou, že neurinom někdy (zvláště ve starším věku neroste a tudíž neohrožuje tolik život), naopak se může stat, že se to zvrtne a roste velice rychle. Určitě s maminkou navštite Motol a profesora. Zatím vic lepšího nemůžete udělat.

Claire (Barbora, 25. 01. 2009 11:14)

Ahoj Claire, opět potřebuji od tebe pár informací, ted jsi moje spřízněná duše, protože tvuj bratr je par dni operovaný před mým tatínkem.. Včera tj.3den po operaci jsme ho byli navštívit na jipce, byl to pro nás šok.. jednu stranu má ochrnutou, ale co nás vzděsilo, bylo že nemohl ani skoro mluvit, dalo mu velkou práci než nám vysvětlil co chce vlastně říct.trochu i koktal a byl zmatený.. měl tyto stavy i tvuj bratr?Kdy převeyli bratra na normalní pokoj?nebo po celou dobu pacient leží na jipce?a kdy se bratr postavil na nohy?a jak je na tom bratr ted?licní nerv už se lepší?

14.den (Jana, 21. 01. 2009 14:30)

Může to být jen přechodné. Bezprostředně po operaci jsem neměla s tváří žádný problém. Když jsem se vrátila domů z nemocnice(18 dní po operaci), přestalo mi mrkat oko a hýbat se jeden koutek úst. Asi do měsíce se to srovnalo. Pilně jsem cvičila, určitě to pomáhá. Hodně štěstí

14.den (Petra, 21. 01. 2009 12:34)

Dobrý den Claire!Už jsem Vám odpovídala na předešlý dotaz,když byl bratr těsně po operaci.S obrnou lícního nervu musí rehabilitovat,za mnou chodila rehabilitační pracovnice ještě v nemocnici.Rehabilitace hodně pomáhá a je i příjemná.Já jsem na ní chodila ještě rok po operaci.I když musím přiznat,že to už není jako před zákrokem.Občas mívám problém s okem,protože díky obrně mi začala osychat rohovka a na očním mi museli koutek oka sešít.Často mi oko slzí a při změně počasí i bolí.Obrna je trochu nepříjemná,ale čert to vem.Hlavně,že hlava je v pořádku a to je myslím podstatné.Bratrovi i Vám držím palce amějte se fajn.

14.den (Claire, 21. 01. 2009 10:33)

14.den po operaci uz bracha vypada opet lip, ale ma pocit, ze pred par dny pomalinku zacinal ovladat levou pulku cela(zdvihanim oboci), ale to se ted zase nejak brani. I levy koutek, kterym trosku ucukaval do strany, najednou nechce poslouchat a temer se nehybe.
Snad jsou to normalni priznaky tech velkych zmen, ktere se uvnitr hlavy deji po slozite operaci..??Mate nekdo prosim podobne zkusenosti nebo pocity?

Prosim o kontakt (Michal, 19. 01. 2009 18:09)

Dekuji Vam Petro,jsem z toho mimo,nevsiml jsem si te kolonky.
Diky

Kontakty (Petra, 19. 01. 2009 17:12)

Dobrý den!Kontakty jsou uvedeny v menu-Kde najdete pomoc.V Motole jsou opravdoví odborníci,mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.Já jsem žádné bolesti neměla,tak Vám nemohu poradit.Ale určitě se domluvte v Motole a na nic nečekejte.Jde přeci jenom o zdraví Vaší matky.Držím Vám palce.

Prosim o kontakt (Michal, 19. 01. 2009 13:08)

Dobry den,me matce diagnostikovali neurinom akustiku,ve Stresovicke vojenske nemocnici,bylo ji receno,ze nador je maly(cca.2.1cm)a zatim ho operovat nechtej.
Velky problem jsou silne bolesti,ktere neustupuji po sklidnujicich prascich,nevim zda se takova bolest da tri mesice vydrzet.Nemate nekdo kontakt do Motola na oddeleni Prof.Zveriny,rad bych se jmenem matky na ne obratil s prezkoumanim zda by to neslo resit jimym zpusobem nez cekanim.
Diky Michal

Barbora (Claire, 18. 01. 2009 20:52)

Barboro, bracha se probudil ve stredu vecer.Cely ctvrtek udajne prozvracel(coz je ale bezne po narkoze), hodne pospaval, odpocival. Telefon si zapnul az v patek.I tak pro nej telefonovani bylo namahavy.Navstivili jsme ho v sobotu na JIPce, bylo to narocny i pro nas. Vypadal dost znicene, polehaval, hodne se mu motala hlava. Ta se mu mota i ted, ale uz chodi bez opory, tak si myslim, ze motavice ustupuje. Sluch se tatkovi spis nevrati, ale neztracejte nadeji!! Bracha na ucho i pred operaci min slysel, ted na nej neslysi vubec, ani ho neciti. To se snad ale casem spravi!Leva tvar se branila jakemukoli pohybu, vcera tj. 10.den po operaci mu malinko zacina cukat levy koutek pusy. Doufame, ze i mimika se rehabilitaci spravi!!Ceka ho jeste spoustu prace, ale ma operaci za sebou,prezil ji a kazdym dnem se lepsi!!:)Vubec vam cekani nezavidim a uplne chapu, jak moc se bojis! My dekujeme tymu prof. Zveriny za jejich praci a panubohu:).Drzim palce!!

Claire (Barbora, 18. 01. 2009 17:04)

Claire, dnes měl muj tatínek nástup do nemocnice, ve středu ho čeká operace, chtěla jsem se zeptat jak dlouho byl tvuj bratr v narkoze?Pan doktor nám říkal, že když bude ve středu operován, tak ho v narkoze budou udržovat až do čtvrtka.. nevíte proč tak dlouho?vrátil se bratrovi sluch?tatínek má jen 10% naděje že usluší,tato informace ho dost vyděsila... jaké měl stavy bratr druhý den po operaci?byl schopen s vámi třeba telefonovat?jsem z toho strašně nervozní jak to všechno dopadne...

Marketa (Claire, 15. 01. 2009 18:56)

Marketo, vcera (tyden po operaci) vypada bracha podstatne lip!!:)Uz pomalu chodi, rehabilituje. Je na nej uz vesely podivani:) Diky tehle diskusi jsem byla vic v pohode a on taky, protoze jsem ho ujistovala, ze priznaky, ktere ma, jste meli i vy tady a vsechno se srovna. Mej se fajn a dekuju!

Claire (Markéta, 14. 01. 2009 20:46)

Claire, také jsem byla operována v Motole, nádor 31 mm a po týdnu se objevil tinnitus, který už mi zůstal a nikdy nezmizí (jsem rok a půl po operaci) a také mi zpod lebeční kosti odsávali jehlou jakýsi výpotek - je to naprosto normaální - je to taková tekutina, která tam vteče a neměla by tam zůstat. Hlava se taky motala, ale to se časem upraví, chce to opravdu trpělivě vyčkat. Určitě se bratr normálně vrátí k práci ke koníčkům. Držím pěsti.

Tesne po operaci (Claire, 12. 01. 2009 09:08)

Jani, take diky za podporu a zpravu!Bracha po telefonu mluvi lip, ale rikal, ze mu zacalo piskat v hlave, pravdepodobne tinitus. Bohuzel ho mel i pred operaci, ale treba mu zase zmizi. Uvidime... Podle tehle diskuse nekomu zustal, nekomu zmizel...Dekuji i za kontakt na fyzioterapetuta, vyridim mu to. Mejte se krasne!!:)

Tesně po operaci (Jana G., 11. 01. 2009 23:33)

Claire,Vašemu bratrovi se vrátí energie i aktivita zase zpět. Zpočátku to chce hodně trpělivosti jeho samotného se sebou. Ale na 99.9 % bude všechno jako dřív. A to je velké procento, ne? Z rány mu odčerpávali něco, co tam při hojení nemá být. Hnis to nebyl, a není to nic hrozného. Hodně mi pomohl s rehabilitací Mgr. Čákrt, mladý a schopný fyzioteraupet z Motola. Přeju Vám i bráchovi hodně trpělivosti, vše se srovná.

Tesne po operaci (Claire, 11. 01. 2009 16:05)

Petro,diky moc za odpoved!!!Snazime se byt vscichni kolem brachy optimisti, ale je to tezky, kdyz clovek vidi blizkyho, ktery jeste pred tydnem srsel energii a byl nadmiru aktivni, a takhle rychle se vsechno zmeni...Preju vam moc moc zdravi a jeste jednou diky za odpoved!!

Těsně po operaci (Petra, 11. 01. 2009 14:38)

Dobrý den!Já jsem byla operován již před 3,5 roky,ale tyto příznaky jsem měla také.Hlava se mi motala kještě skoro měsíc po operaci.Je totižnarušené centrum rovnováhy.Všechno se stabilizuje.Obrnu lícního nervu jsem měla také,při jídle mě to dělalo problémy,protože mi jídlo vytékalo zpočátku koutkem zpátky.Mě ještě sešívali koutek oka,protože díky obrně mi osychala rohovka.Vydržte,bratr má krátce po operaci a vše se srovná.Držím palce a mějte se moc fajn.

Tesne po operaci (Claire, 11. 01. 2009 09:33)

Dobry den,vsem kteri jste po operaci preju hodne zdravi a diky za vsechny optimisticke zpravy! Ve STR 9.1.09 odoperoval prof. Zverina a jeho tym mymu brachovi (30) neurinom akustiku 31x16x16. Vcera,tj. 3.den po operaci je na JIPce, udajne v pohode. Ale rika, ze se mu mota hlava, kdyz se posadi, levy koutek pusy se mu nehybe a po prevazu mu z jizvy vysavali jehlickou nejaky hnis. Prosim nekoho o odpoved, jestli jsou tyhle pooperacni "stavy" bezny.Diky moc!!

Vše dobře dopadlo (Jana, 07. 01. 2009 18:27)

Paní Guteková, byla jsem operovaná přesně o rok dříve než Vy stejnými lékaři a moje zkušenost je, zdá se, úplně stejná. Také mi vadí hlučná společnost - jednak zhoršuje tinitus, jednak dost často nevím o čem je řeč. Po operaci jsem také hodně cvičila a chodila na procházky, co mi síly stačily. A v říjnu jsem se už koupala v moři.
Občas na mne dolehne smutek nad ztraceným sluchem, hlavně kvůli poslechu hudby, ale vím, že to mohlo dopadnout mnohem hůř. Mějte se hezky

Může to být neurinom? (Zefir, 07. 01. 2009 06:20)

Přeji krásný Nový rok!

Chci se zeptat někoho z vás, komu byl diagnostikován neurinom, ale předtím neměl žádné, nebo jen minimální příznaky. Konečně jsem objednán na magnetickou rezonanci - po roce přemlouvání neurologa jinému lékaři přišly moje příznaky za důležité i když nemám žádnou ztrátu sluchu, jen jednostranný vysokofrekvenční tinitus (občas se objeví i na druhé straně).

Zdá se mi, že se mi to poslední dobou dost zhoršilo. Tinitus je o dost silnější, objevuje se i v druhém uchu, ale jako hukot, zvlášť poránu, mám pocit nerovnováhy, zvláště na schodech, v levé části za uchem, tam jak jsou uzliny, mě občas v průběhu dne tlačí a taky mám pocit, jako by mi občas někdo zakryl ucho. K tomu pocit nesoustředění a ta prokletá depersonalizace silná jako nikdy dřív.

Je možné, že to bude opravdu ta potvora?

Vše dobře dopadlo (Jana Gutteková, Zlín, 06. 01. 2009 10:53)

Všechny zdravím s podobnou diagnozou. Byla jsem na operaci 25.6.2008. V říjnu jsem už odjela na dovolenou do Izaele.Chodím do práce a dělám všechno jako dříve, zůstala hluchota na jedno ucho, občas se tackám, nemám ráda hlučnou společnost.
Děkuji tímto profesorovi Zvěřinovi a profesorovi Betkovi a také své panío doktorce Klementové ze Zlína.
Všem po operaci doporučuji dlouhé procházky, cvičení rovnováhy a rehabilitaci v oblasti krční
páteře.
Všem držím palce.

nerinom (ADELA, 03. 01. 2009 18:05)

Dobrý večer Jakube,děkuju za radu.Už jsem si zjistila kontakt na ORL v Motole a poprosím o konzultaci.Jsem už po 4.operaci dutin a mám pořád problémy.Možná mi poradí i s tímto problémem.Mějte se pěkně.


 
 

 

 
Valid CSS!