Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv diskuse za rok 2010 3/3

6. 4. 2014

Archiv diskuse za rok 2010 3/3

aktuální diskusi můžete sledovat ZDE

 

recidiva neurinomu

(Eva, 10. 10. 2010 18:32)

Já si myslím, že recidiva se pozná jen na magnetické rezonanci, když už je člověk hluchý a rovnovážné centrum je také na postižené straně nefunkční. Bez pravidelné magnetické rezonance by se na recidivu asi přišlo teprve až by byl nádor tak velký, že by způsobil nějaké závažné potíže tlakem na mozkový kmen, kde jsou důležité životní funkce.

Recidiva neurinomu

(Romana, 10. 10. 2010 12:15)

Nevím, jestli mi tady někdo odpoví. Zajímalo by mě, jestli je vedena nějaká statistika, po jaké době dochází k pokračujícímu růstu neurinomu v případě, že byl jen částečně odstraněn a jak velká je pravděpodobnost recidivy. Nebo poznám to nějak na sobě, když stejně už neslyším na jedno ucho? To byl můj případ. Děkuji.

enyp

(enyp, 9. 10. 2010 21:26)

Dobry den můžete mi napsat jak jste se s Nádorem cídili? taky jste se cídili divně jako by opili unaveny prosím muzete se vyjádřit já to mam uz 6 měsíců a už mně to štve motanice přestali ale ten divný pocit hruza.

oprava

(Sylva, 9. 10. 2010 10:22)

zavádění

katetr

(Sylva, 9. 10. 2010 10:22)

souhlasím,zvádění není nic příjemného,ale rozhodně to není bolestivé,jde jen o ten první vpich

pro Zdenku

(pro Zdenku, 8. 10. 2010 22:59)

Jak byl váš nádor velký? nevím jestli ozařovat nádor do 28mm

pro Zdenku

(Kateřina, 8. 10. 2010 14:09)

Chtěla bych napsat pani Zdence k operaci gama nožem.
Já jsem po ozáření 1,5 roku a cítím se úplně normálně.Byla jsem po roce na kontrole, nádor se mi dokonce o trošku zmenšil.Takže snad nám bude štěstí přát a bude všechno v pořádku i nadále. Přeji hodně radostí ze života. :)))

enyp

(Monika, 7. 10. 2010 16:04)

Ten katétr je to nejjednodušší,aspon u mě to tak bylo,neříkám že by to bylo příjemné,ale nebolí to nějak hodně.

enyp

(enyp, 5. 10. 2010 22:29)

Prosím vás bolí to když vám to zavadí.

vzpomínky

(Sylva, 5. 10. 2010 22:18)

dnes je to přesně 3 týdny,co mi zavedli katetr a já měla noc před operací...a dnes jsem doma,funguju,pravda, v pohybu jsem si nejistá...ale probůh,vždyť jsem po operaci 3 týdny!Nikdy nepřestanu být dost vděčná Motolu a všem lékařům uvnitř....jdu žehlit a dodělat jablečný kompot:-))

enyp

(enyp, 5. 10. 2010 21:26)

To víš že ti budeme držet palce at se rychle udravýš. Určitě museli nervi pracovat? Taky mně asi čeká operace mám s toho strach nikdy jsem nebil operovaný,ale asi to tak mi držte palce,takovej je život jsou prý horší věci. Chci se zeptat měl jste někdo divný pocit v prostorách a motanice závratě prostě divný pocity ja to mám nevím jestli to je od nádoru nebo od pateře jeden den ce cítím lip a druhy den huř.

enyp

(enyp, 5. 10. 2010 21:24)

Dobry den všem vám přejí aby vám vše dopadlo dobře,hrůza že si tím musíme procházet jak se cítíte?

Honzovi

(Cinka, 5. 10. 2010 20:36)

No jo! Vám se už směje! I když, to bych přála každému, kdo se už s touhle diagnózou musí porvat. Já jsem ještě ve stadiu sondování situace. Jsem z Bratislavy, tak nevím - s pány profesory se asi nesetkám. Jen doufám, že i zdejší profesoři budou aspoň stejní "páni" jako ti vaši! I když mi oznámili, že slyšet určite nebudu, protože operují skrze střední ucho, kdy se zachovat sluch nedá... Nevím, menší NA = menší komplikace, menší poškození.... Uvidíme, už to nějak dobojujeme! Hezký večer, Lucie

moje trocha do diskuse pro Cinka

(Honza, 5. 10. 2010 13:07)

Dobrý den,nějakou dobu jsem se tady neozval ale zrovna jsem si četl vaše příznaky a velikost NA.Musím připustit že jsem měl vpodstatě úplně stejné problémy a velikost když jsem tento nádor zjistil.Po 11 denní hospitalizaci se závratí jsem další 3 roky dokázal normálně fungovat a jendou za rok(když zrovna pan Dr.Chovanec zavolal:)) jsem jel na kontrolu do Motola.Po třech letech se bohužel nádor zvětšil cca o 50% a mé rozhodnutí jít na operaci co nejdříve bylo správné.Dnes cca 2 roky po velmi úspěšné operaci v Motole mohu říct že se směju na celé kolo i když slabě slyším na jendo ucho a neustále mě píská v hlavy(24Hod denně:(,Pokud chcete slyšet další názor,vydržte nějakou chvilku jen na pozorování a zatím si ujasněte další volbu,aby až příjde rozhodnutí jste měla naprosto jasno co a jak dál.Přeji hodně štěstí a pokud budete ležet v Motole pevnou ruku pánům profesorům....Honza

Jak si vybrat lékaře a pracoviště

(Sylva, 2. 10. 2010 20:17)

Je jednoduchá otázka,kterou položte svému lékaři-Jak často operují tyto nádory?V Motole je to jednou do týdne a to středy a i někdy pondělky....myslím,že v tom je odpověď....

už to mám za sebou........

(Sylva, 2. 10. 2010 20:08)

tak už jsem také na druhém břehu....včera si mě manžel přivezl z Motola.A teď mé poznatky.Operována jsem byla od rána od osmi téměř do půlnoci.Pro moji rodinu katasrofa,já si pěkně pospala.Operována jsem byla pány profesory Betkou a Zvěřinou.Bohužel chyběl pan doktor Chovanec,ale ten mi to vynahradil svou péčí po.Na ARu jsem si vegetila 6 dní,panč se mi nechtělo samotné dýchat.K péči celkově-Aro,JIP ORL a samotné ORL-péče naprosto skvělá a klobouk dolu přede všemi.Rehabilitační pracovníci úžasní a nemocniční kuchyně výborná!!!!!Dnes jsem doma druhý den(od operace 17 dní),vařím,peču,peru.Zkrátka funguju jako před operací a cítím se tááák šťastná a celá rodina si ulevila.Ohluchla jsem,rovnovážný nerv byl odstrněn,ale pánům profesorům se podařilo mi zachránit lícní nerv,tudíž teď naberu sil a hurá zpět do kvalitního života.A za to všechno vděčím MOTOLU!!!!!!!

Lence

(Ilona, 2. 10. 2010 14:18)

Držím palce Leni, vím, jak je to těžké, taky jsem měla dvě děti do tří let doma..hodně síly a co nejmíň nervů..

Cink

(Martin, 30. 9. 2010 22:14)

Vazena Cinko, 
verim ze prof. Profant, Vam doporucil spravne, ackoliv nazory odborniku se mohou lisit. Vas nador je mozne hodnotit jako stredne velky. To co prave prozivate je vestibularni porucha v dusledku poruchy rovnovazneho nervu, ze ktereho nador vyrusta, nebo rovnovazneho centra vnitrniho ucha. Zpravidla jde o prechodnou obtiz, ktera by mela behem 2 tydnu az 2 mesicu vymizet. Doporucuji Vam provadet vestibularni rehabilitaci - material jak cvicit najdete napr. na techto strankach. Nebude-li se stav upravovat lze zkusit leky. Pokud by Vas stav v zivote obtezoval i dal byla by asi na miste operace. Cviceni je vhodne at uz zvolite jakykoliv postup.
Co se tyka operace (zkusenym operaterem) je riziko poraneni a poruchy funkce licniho nervu relativne nizke. Horsi je to uz se sluchem sance na jeho uchovani kolem 10-50%. Proto verim ze observace je na miste ikdyby to melo byt jen na cas.. Ackoliv je dle Vas sluch v norme, je nutne pravidelne provadet kontroly napr. za 1 a 3 mesice, dale za pul roku. Predpokladam, ze prof. Profant tez doporucil kontrolni MRI za 1/2 roku. 
Hodne stesti!

Martinovi - děkuji

(Cinka, 30. 9. 2010 21:15)

Martine, děkuji za info! Dnes jsem byla na ORL u svého lékaře. Začátkem září mě hospitalizoval na ORL, duvodem bylo zalehlé ucho. Doc. Profant je tam přednostou. Po několikrát zhopakované větě: "Proč právě Vy?" nad snímky z mé MRI jsem dostala termín k doc. Profantovi, kde se má stanovit postup léčby. Dnes byl doktor přesvědčen o tom, že nejvhodnější by v mém prípadě byla "observace". NA má rozměry 12x18x16mm, na ucho slyším takřka normálně. Pro mně je ale velikým problémem závrat, který mám už 5 dní nepřetržite a taky pálivá bolest za uchem. Po pravdě, na operaci se mi taky nechce, ale podvědomě cítím, že to jediná cesta. Strašákem pro mne je možnost ochrnutí lícního nervu, co není nich zřídkavé, jako jsem četla v téhle diskusi. No uvidíme co na to doc. Profant... Hezký večer, Lucie

po léčbě gamma nožem

(Zdenka, 30. 9. 2010 14:47)

Ahoj všichni, už víc než rok patřím také do vašich řad. Řešila jsem problém, zda zvolit klasickou léčbu nebo gamma nůž a nakonec zvítězil LGN. Minulý týden jsem absolvovala zákrok Na Homolce. Chtěla bych se zeptat vás, kteří absolvovali také tuto léčbu, zda se u vás objevily nějaké vedlejší efekty později po léčbě. Zatím je všechno až podezřele normální :) Tedy ne že bych toužila po komplikacích, to tedy fakt ne. Spíš by mě zajímalo, na co se mám připravit. V uchu mi hučí stále stejně, sluch jsem bohužel ztratila už před zákrokem, tak doufám, že to zůstane při starém a nic se nebude dít. Ozve se mi někdo, kdo absolvoval LGN třeba před půl rokem? Všem přeju hodně štěstí při operaci a pevné nervy- Zase bude líp.

Cinke

(Martin, 28. 9. 2010 15:01)

Na Slovensku je nekolik pracovist, ktere se problematice vestibularniho schwannomu/neurinomu akustiku venuji. K prednim odbornikum patri prof. Juraj Koval z Kosic a prof. Milan Profant z Bratislavy. Oba jsou otorinolaryngove. Mezi neurochirurgy se pak problematice venuje prof. Juraj Steno z Bratislavy. Misto gamma noze se na Slovensku provadi lecba ozarenim pomoci LINAC (v Bratislave). Nekteri pacienti ze Slovenska jsou ale leceni i v CR. At uz zvolite jakekoliv misto a postup, preji hodne stesti!

Enyp

(Lenka, 28. 9. 2010 7:12)

Dekuju,taky drzim palecky.Co se me týče,tak jelikoz byl nador uz veliký a rostl pry odhadem 15-20 let,tak moje potíže pred operací uz byly větší.Ztráta sluchu na levé strane na 80%,pak jsem mela jakoby ledový obličej uprostřed,mírnou ztrátu chuti a hlavne několikrát denně ztrátu rovnováhy,to mi zacalo v květnu a tak nejak me to dohnalo víc to řešit,protoze sluch se mi horsil posledni 4 roky,akorat behem te doby se mi narodily 2 deti,tak toho pan doktor se mnou taky moc nezmoh.V květnu se to změnilo výrazně a v cervenci se na to konecne přišlo a ted uz to mam tedy za sebou jak uz jsem psala.

enyp

(enyp, 27. 9. 2010 23:25)

Jak jsi na to došel měl jsi nějaká potiže

Slovensko

(cinka, 27. 9. 2010 22:41)

Ahojte!
Po dnešnom MR možem povedať, že mám tú česť pridať sa do vašich radov. Veľkosť môjho neurinomu a teda aj navrhovaný postup budem vedieť asi zajtra, ale ak máte niekto skúsenosti s operáciou a opreratérmi na Slovensku, privítala by som každú informáciu. Ďakujem!!!!

enyp

(enyp, 27. 9. 2010 22:04)

To víš že ti budeme držet palce at se rychle udravýš. Určitě museli nervi pracovat? Taky mně asi čeká operace mám s toho strach nikdy jsem nebil operovaný,ale asi to tak mi držte palce,takovej je život jsou prý horší věci. Chci se zeptat měl jste někdo divný pocit v prostorách a motanice závratě prostě divný pocity ja to mám nevím jestli to je od nádoru nebo od pateře jeden den ce cítím lip a druhy den huř.

Po operaci

(Lenka, 27. 9. 2010 20:25)

Dobry vecer,chtela bych se s vámi podělit o svůj příběh-momentálně píšu jeste z nemocnice.Na operaci jsem byla 9.9.,jsem na Homolce.Lícní nerv mam zachovany,ke sluchu jsme se zatim jeste nedostali,pred operaci jsem slysela na 20%,takze to vubec nepoznam.Většinu vlasů mam zachovanou i kdyz mi to bylo jedno a malinkatou jizvicku,takze tohle dopadlo vyborne.Jenže mi zacalo kapat z nosu,zkoušeli mi 2 lumbalni punkce,to nepomohlo,na 5 dnu jsem mela připojený dren,který mok stale odváděl,bohuzel ani to nepomohlo,tak jsem po 14 dnech sla znovu na sal.Tesne pred operaci jsem jako bonus dostala meningitidu.Ale po te druhé operaci se to vubec nedá srovnat,citim se vyborne,dren sice zase mam,pro jistotu,ale tak nejak tuším,ze uz to bude ok.Tak mi držte palce,uz jsem tu věcnost a doma 2 deti do 3 let.Jen jsem chtela jeste připomenout,ze to dělají i tady na Homolce,operoval me pan doktor Klener a na to jak jsem mela ten nador veliký-skoro 5cm a ze to byla celkem fuska,tak ten lícní nerv je ok.A ja tu jsem moc spokojena,vyborne tu vaří.Hezky vecer a držte mi prosim palce

..co by asi bylo

(Jana, 26. 9. 2010 14:59)

Chodím občas na tyto stránky za "Vámi". Mám po operaci 2 roky a je to pro mne dávná minulost. Nemám téměř žádné komplikace /nemám sluch, ale ten jsem neměla i před operací a naučila jsem se stím normálně žít/. S nádorkem jsem žila nejméně 6 let, nevěděla jsem o něm a tak mě někdy napadají myšlenky,jak by to asi vypadalo, kdyby nebyla stanovena tato diagnóza a já bych dále žila s rostoucím nádorkem. Jak dloho a jak?
Je štěstím pro nás , že jsou TOP lékaři jako profesoři Zvěřina a Betka a že roste tak úžasný odborník MUDr. Chovanec. Díky .Jana

pro Dr.Jurečkovou

(Eliška, 21. 9. 2010 10:22)

Pan doktor Chovanec(ORL Motol)doporučil mé dceři, když jsem odcházela z nemocnice po operaci,ať mi koupí Geriavit (firma Pharmaton), že mi to pomůže dostat se do kondice.Je to dva roky,je mi dobře úměrně k věku, sportuji, pracuji, s malými přestávkami ho beru pořád.Věřte, že bude líp,první tři měsíce po zákroku jsou náročné.

Dr. Jureckove

(Martin, 20. 9. 2010 17:50)

Vazena pani doktorko,

neni namitek proti uzivani obecne podpurnych leku. Zadna studie tykajici se jejich vlivu na eventualni rust nadoru neexistuje. Z Vami uevednych leku casto svym klientum doporucuji Gingo v lecbe nekterych symptomu s onemocnenim spojenych (predevsim sluchova porucha a tinnitus) a s zadnym nezadoucim efektem jsem se doposud nesetkal. 
Otci preji hodne stesti a brzkou rekondici

neurinom

(Mudr.Lucie Jurečková, 17. 9. 2010 21:00)

Prosím o radu, můj otec je po operaci neurinomu gamanožem před měsícem a cítí se hodně unaven, v dekondici. Může brát podpůrné prostředky -biloba, wobenzym, koenzymQ10 na zlepšení kondice organismu nebo raději ne, aby nepodporoval neurinom v růsstu ?
Děkuji s pozdravem vojenský lékař Jurečková Lucie

Davidovi

(Zdeněk, 16. 9. 2010 12:33)

Davide, nemá ten neurinom vliv na gramatiku? :-)
Po probuzení jsi myšlenkami někde úplně jinde, než aby jsi zkoumal, jestli slyšíš na "postižené" ucho. A první dojem je, že to stejně nepoznáš.

Ivě

(Anna, 16. 9. 2010 10:33)

Tak se omlouvám,protože semnou na pokoji ležela paní a také jí bolela hlava.Lícní nerv měla v pořádku. Já mám opak. Hlava se točí,ale nijak nebolí. Někdy mě v jizvě zabolí,ale nic to není. Za to mám lícní nerv. Je to o 90 % lepší,ale není to ono. Tak rehabilituji a chodím na akupunkturu. Starám o maminku v lednu jí bude 92.let.Tak musím být fit. Mě bude 53.let. Přejí moc zdravíčka a hlavně,aby ta bolest přešla. Hezký den Anna

Anně

(Iva, 16. 9. 2010 9:56)

Bohužel, operována jsem byla v Motole, ale až v únoru 2010. Možná se potkáme jinde ! Zdraví I.

Vyborny Sluch

(David, 15. 9. 2010 23:32)

Dobry den jaky jste mneli pocit kdyz jste se probudili z narkozi a neslyseli jste na operovany sluch? taky mam jid na operaci ale velmi dobre slysim nechci oto prijid doktory mne poslali na vsetreny rovn a sluchu ktery trva 4 hod mamte s tim nejakou skusenost?

Ivě

(Anna, 15. 9. 2010 21:19)

Dobrý večer paní Ivo. Nebyla jste operována v říjnu 2009 v Motole? A pak v lednu 2010 jste byla na MR? A neležely jsme spolu na pokoji?

Bolesti hlavy

(Iva, 15. 9. 2010 14:19)

Zdravím všechny ! Jsem po operaci, která dopadla výborně (bez ochrnutí lícního nervu, ap...) již 8 měsíců, ale mám stále velké bolesti hlavy. Absolvovala jsem masáže, rehabilitaci, akupunkturu, ale vše s malým úspěchem. Jsem denně na 2-3 Ibalginech. Máte nějakou radu co s tím ?

připojení

(Jiřina, 14. 9. 2010 11:20)

Přeji vám všem na stejné lodi hezký den. Zajímá mne jestli máte někdo zkušenosti s připojením lícního nervu a jak dlouho trvá než začne znova fungovat.Prosím podělte se o své poznatky.Díky.MNe to výhledově čeká.

Lence

(Sylva, 3. 9. 2010 8:20)

Aha,tak to jsem vůbec netušila,žeto dělají i na Homolce.Přeju hodně štěstí,ať vše dopadne na jedničku

Sylvě

(Lenka, 27. 8. 2010 10:30)

Nastupuju 8.9, operace 9.9., ale na Homolku. Doufám, že mě nic podobného nepotká, už teď se to vleče a čekat dál, hrůza pomyslet. Manžel to už taky má domluvené v práci, musí být doma se 2 malými dětmi. Držím nám oběma palce ať to vyjde i dobře dopadne :-)

Lence

(Sylva, 26. 8. 2010 18:01)

Leni,kdy nastupuješ?Já mám nový termín 15.září v Motole.Budu tam už od 13.září.Beru zinek a béčko,tak se snad oparům předejdu a napodruhý se dílo podaří.

opar

(Sylva, 24. 8. 2010 20:06)

chtěla bych oslovit ty pacienty, kteří se na operaci teprve chystají:včera byl konečně ten den "D", nastoupila jsem do nemocnice a dnes jsem bohužel opět doma,neb mi naskákaly opary.Kdo k tomu máte sklony,ošetřete si to,ať tomu předejdete.Je to velmi nepříjemné vše přerušit a znovu čekat na další termín...Ale vše zlé je k něčemu dobré a já si alespoň pořeším první školní den svých holčiček....

Zkušenosti z operace

(Radek, 18. 8. 2010 10:36)

Zdravím všechny lidi, který prodělali operaci VS. Byl jsem operován v Motole 23.6.2010 týmem Prof. Betky. Můžu pouze doporučit tyto lékaře. Jsou fakt TOP! V nemocnici jsem byl 20 dní. Měl jsme nádor o velikosti 4,3x3,3x3cm. Dnes jsem skoro 2 měsíce po operaci. Cítím se celkem v pohodě. Na konci září mě čeká operace lícního nervu a operace oka, které se mi stále nedovírá. Budou mi implantovat platinovou destičku pod horní víčko. Nemá někdo s tím zkušenosti. Díky a držte se ahoj Radek

Lence

(Zdeněk , 17. 8. 2010 23:30)

Z mého pohledu a zkušenosti prodělané operace neurinomu v Olomouci, bych se před operací zbytečně nerozptyloval a snažil se na ni do poslední chvíle pokud možno nemyslet a žít tak, jak doposud. Čím víc toho o operaci člověk ví, tím má větší obavy. Mohu ujistit, že zkušený tým lékařů udělá všechno proto, aby následky byly minimální. Pacient to neovlivní. O "přežití" se nebavím, poškození lícního nervu je také dost nepravděpodobné a dá se nakonec i napravit. Myslím, že hodně důležitá je pooperační péče, tzn. rehabilitace, cvičení. Já měl nádor 4 cm, operace dopadla výborně, dokonce i sluch byl částečně zachován. Přeji hodně štěstí.

Lence

(alice, 17. 8. 2010 11:42)

Lenko, 

Neznám žádné ‘oficiální’ vychytávky toho co dělat PŘED a PO operaci, mohu se pouze podělit o to co fungovalo v mém případě: 

1. Dát si jasný ZÁMĚR co od operace očekáváš. Záměr může být zcela konkrétní např. ‘přežít a zachovat lícní nerv’ nebo to můžeš nechat v rovině ‘aby operace dopadla k mému nejvyššímu dobru’…jenom ty sama si můžeš nadefinovat záměr. Dala bych si realistický záměr, takže přát si např. zachování levého sluchu je asi plýtvání energií. Tento záměr bych si vybavovala každý den před operací, alespoň jednou denně. Já jsem si záměr vybavovala, když jsem šla spát a se záměrem jsem usínala. Naposledy jsem si vybavovala svůj záměr, když mne vezli na operační sál. Myšlenka má úžasnou moc… 

2. Být aktivním pacientem /‘členem operačního týmu’ a mít naprostou důvěru v operační tým. V Motole ríkají, že operační tým a pacient ‘jsou na jedné lodi’. Myslím, že je to velice důležité. Vím, že to zní divně, neboť ty tu operaci ‘prospíš’, ale je dobré být pozitivní v rámci předoperačních příprav plus operačnímu týmu bezmezně a bezpodmínečně věřit a důvěřovat...V žádném případě bych nedoporučovala jít do nemocnice s tím ‘tak tady mne máte, udělejte si se mnou co chcete, vy jste doktoři, já jsem jenom pacient...’

3. Ještě před operací si promluvit s dětmi a říci jim co se děje. Ano, jsou hodně malé a může se zdát, že z toho nebudou ‘mít rozum’ a že nemá cenu je ‘do věci zatahovat’. Ale tady nejde o nějaký rozum, ale o komunikaci v rodině. Dle mého názoru si zaslouží vědět co se v rodině děje, neboť do rodiny patří. Stejně jako jste na jedné lodi s operačním týmem, tak jste na jedné lodi jako rodina. Pochopitelně bych dětem nevyprávěla nějaké naturalistické detaily operace...já jsem jim řekla, že mám v hlavě velký ping-pongový míček, který mi v nemocnici vyndají, neboť tam nemá co dělat...a také, že budou nějakou dobu jenom s tátou. Děti jsou chápavější než si myslíme. Třeba nám to nedají najevo, neboť to ještě neumí, ale na nějaké své úrovni to chápou. Jestliže chceme, aby spolupracovaly, tak bych je brala jako rovnocenné partnery. 

Co se týče toho co dělat PO operaci, to bych teď neřešila. Respektive bych to řešila rámcově, což už jste s manželem udělali. Nemá cenu přemýšlet nad detaily, neboť nevíš jak dlouho budeš v nemocnici a jaký bude tvůj stav po operaci. Nicméně věřím, že jakmile tě propustí, tak děti zvládneš. Pro děti i pro tebe bude důležité, že jste spolu. Nějaké technické (např. rovnovážné) detaily bych řešila až nastanou, jestli vůbec nastanou. 

Přeji ti, aby k tobe byla nebesa láskyplná. 
 

Nováček

(Lenka, 16. 8. 2010 12:15)

Zdravím všechny, před 14 dny jsem se dozvěděla, že patřím také mezi vás, operaci mám naplánovanou na začátek září, budu na Homolce. Neporadíte nějaké vychytávky do nemocnice, případně co dělat teď a co potom doma? Je mi 30 (řekli mi to skoro na narozeniny), mám dvě malé děti (2,5 roku a 10 měsíců), nádor skoro 5cm, přišlo se na to dost pozdě. Mám ho na levé straně, na ucho slyším na 20%, takže se zas tak moc nestane až na něj neuslyším vůbec. Potřebuju se pak co nejdříve starat o děti, babičky nefungují, manžel sice bude mít dovolenou, ale zas tak moc dlouho to také nepůjde... Díky za odpovědi.

Stav po operaci (neurinom akustiku)

(František D. - jafrdi@seznam.cz, 26. 7. 2010 12:39)

Operaci jsem podstoupil 13.5.2010 ve fakultní nemocnici Olomouc.Primář MUDr.J.Macháč odvedl precizní práci, a dnes po rehabilitačních cvičeních a akupunktuře cítím a vidím znatelné zlepšení.Oko dovírá téměř dokonale, koutek se upravil (svěšení je téměř neznatelné). Stále docházím na akupunkturu která značně pomáhá. Cvičím několikrát denně, avšak krátce abych neunavil lícní a oční svaly a nervy.

Janě

(Ilona, 7. 7. 2010 13:18)

Zdravím všechny..Jsem na tom stejně jako Anna, 8 měsíců od operace a koutek se pomalu zvedá, problém s okem mě přestal trápit asi před týdnem, dle vlastní zkušenosti mohu doporučit sešití víček, oko nebude tolik pálit a vyhnete se lepení přes den, když už se mi oko na pokyn zavřelo, dali mi tam na čas kontakní čočku a taky to nebylo špatný, u mě byl navíc problém, že jsem byla alergiclá na nějakou složku v mastičkách a tak se mi to zkomplikovalo, držím pěstí, ať to máte co nejdříve v poho a můžete se plně věnovat všemu co vás baví..

Janě

(Anna, 30. 6. 2010 16:45)

Dobrý de n Vše. Paní Jano,podobný problém mám stále.Po operaci jsem 8 měsíců. Je mi 52 let. Operace neurinomu proběhla v Motole s hvězdným týmem pánů profesorů, pana Betky,Zvěřiny a asistenta CHovance.Stále chodím na rehabilitace a akupunkturu. Do oka kapu kapičky Visial. A dále budu pokračovat, oko docela zavřu,ale nemrká. Spodní ret také nefunguje dobře.Při vycenění zubů a přefukování do tváří.Všichni mě říkají,vydrž,bude to ale ještě chvíli trvat.Dělám vše,ale musím si dávat trochu pozor na točení hlavy. Vydržte, bude to dobré. Přeji Vše dobré

Po operaci, dotaz na podobný problém

(Jana, 30. 6. 2010 10:33)

Zdravím všechny, kteří prošli podobnou těžkou životní zkouškou jako já.Jmenuji se Jana, je mi 61 let a prodělala jsem operaci vestibulárního schwannomu ve FN Motol v květnu 2010.Díky skvělému kolektivu pana prof. Betky dopadla operace jistě nejlépe, jak mohla. Stále mám však potíže s parézou levé poloviny obličeje a to především v horní části. Nejvíce mě trápí levé oko, které nemrká ani nezavlažuje a tím pádem bolí a pálí. Stále si do oka kapu umělé slzy, mažu mast a poslední dobou oko zalepuji i přes den.Psychicky na mě tento stav klade velké nároky. Měl někdo podobné zkušenosti? Pokud někdo ví, co by ještě pomohlo, prosím o sdělení. Děkuji za odpověď. 

Dotaz

(Markéta, 29. 6. 2010 14:27)

Mela bych dotaz hlavne na zeny. Pokud jste po operaci neurinomu cekaly prvni dite, rodily jste prirozene nebo vam byl doporucen naplanovany cisarsky rez? Ptala jsem se na to (gynekologa, neurologa) a kazdy lekar ma nazor trochu jiny, tak nevim. Dekuji za odpovedi.

Prosím Alici

(Sylva, 28. 6. 2010 19:20)

Dobrý den, Alice.Mohla by jste mě, prosím, kontaktovat na můj mail : MarcekovaS@seznam.cz, nebo na telefon 777253921.Stačí písnout sms a já Vám zavolám.Moc děkuju,Sylva

mé zkušenosti

(Sylva, 27. 6. 2010 20:39)

Za sebe musím říct,že jsem měla tu čest jednat s panem docentem Samešem i s pány doktory v Motole a byla jsem velmi nadšená a spokojená.23.srpna nastupuji do Motola.Bojím se,bojím a nejraději bych to měla už za sebou a věděla,co vše se podařilo zachránit...a už zase pracovala...

I lidský přístup hraje roli

(Tony, 21. 6. 2010 17:20)

Trochu se mi nelíbí narážka na věk neurochirurgů. Je pravdou, že starší člověk se asi cítí jinak než mladší, nicméně: nebýt právě "těch starších" - průkopníků - kde by byli ti mladší následovníci, že?
Je opravdu jedno, kde vás operují (Motol, Ústí, ...) - skutečně důležité je: kolik operací mají úspěšně za sebou a s jakými výsledky. Je také pravdou, že aspoň malinkatou roli hrají i sympatie k lékaři a jeho přístup k lidem v takovéto těžší situaci. 
Mohl bych jmenovat jednoho českého neurochirurga, který také často bývá označován za kapacitu v ČR (rozhodně já bych ho tak neoznačil - alespoň co se neurinomu týče, možná v jiné oblasti ano), ale lidský přístup a pojetí informovanosti pacientů mu dosti uniká. 

rehabilitace

(Sylva, 19. 6. 2010 15:36)

Prosím,kdo byl operován v Ústí,jaké máte zkušenosti s rehabilitací po operaci?

 
 

 

 
Valid CSS!